Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi u Mumbaiju

Oslobođen Židovski centar, pet mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indijski specijalci prodrli su u Židovski centar i pronašli pet mrtvih osoba, javlja CNN te navodi kako se čini da su to tijela ubijenih talaca.

Ranije je izraelski veleposlanik u Indiji rekao da je oko šest izraelskih državljana bilo u centru, među kojima rabin i njegova supruga. Prema zadnjim poznatim podacima u napadima islamističkih terorista u srijedu navečer u Mumbaiju, komercijalnom središtu Indije, ubijene su 124 osobe, no ta brojka nije konačna, a ranjeno je oko 300 ljudi. 

Pročitajte i ovo Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti Ilustracija Poslala i smajlić Banka ekspresno dala otkaz osobnoj bankarici zbog gnjusnog komentara o židovima i Hitleru: Što je najgore, nije jedina

Britanska agencija Reuters dodaje da su u petak u trenutku pisanja izvješća još odjekivale eksplozije iz luksuznog hotel Taj Mahal u kojemu su specijalci tragali za zaostalim teroristima.

Lokacije napada bile su sljedeće: luskuzni hoteli Taj Mahal i Trident-Oberoi, jedan restaurant, središnja željeznička postaja, Židovski centar i bolnica.

Reuters javlja da su iz hotela Trident-Oberoi indijski specijalci oslobodili u petak 143 taoca, gostiju i zaposlenih te ubili dva gerilca. Iz izvješća je očito da poprište tragedije pruža sliku užasnutih gostiju i osoblja koje napušta hotel dok im policija pruža fotografije žrtava za identifikaciju. 

>> Borba i dalje traje: Eksplozije u hotelu Taj

AFP javlja da je u tom hotelu policija pronašla 24 mrtva tijela. Francuska agencija navodi da je iz tog hotela oslobođeno i devet kuvajtskih državljana te konzul iz Katara, a Kuvajt će ih evakuirati posebnim zrakoplovom. Taoci su proveli više od 36 sati zatočeni u hotelima koje su zaposjeili teroristi.

Indija je optužila susjedni Pakistan za potporu teroristima koji su istodobno napali više turističkih lokacija, a u svrhu sijanja panike i straha te protjerivanja turista iz Indije, no Pakistan je odmah ponudio pomoć te istaknuo da obje zemlje imaju zajedničkog neprijatelja.

Mumbai (bivši Bombaj) je grad s 18 milijuna ljudi i komercijalno središte Indije te centar filmske industrije (Bollywood).

Ocjenjuje se da je 25 naoružanih gerilaca, a vjerojatno su došli morem, ušlo u srijedu navečer u Mumbai te izvelo napade.

Al-Zawahiri uputio novu poruku, ne spominje Bombaj

Drugi čovjek međunarodne terorističke mreže Al Qaide, Ayman al-Zawahiri, obratio se javnosti novom videoporukom u kojoj ne spominje stravične terorističke napade na Indiju, ali kritizira vlade Afganistana, Egipta, Pakistana, prenose mediji u petak.

U videozapisu obajavljenom na internetskim islamističkim forumima u četvrtak, a koji je priskrbila obavještajna skupina SITE, al-Zawahiri ne spominje uopće terorističke atentate s gotovo 130 mrtvih, izvedene u srijedu u Mumbaiju, a koji bi mogli biti povezani s Al Qaidom.

Al-Zawahiri tvrdi da su Sjedinjene Države 'osuđene na neuspjeh u Afganistanu i u plemenskim područjima u Pakistanu'.

Za vladu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija koja pokušava pregovarati s talibanima kaže da je to njezin znak slabosti.

'Afganistanski psi morat će se sada zasititi mesom Amerikanaca', prevedene su na engleski jezik al-Zawahirijeve riječi. I pakistanska je vlada marioneta u rukama Amerikanaca, drži al-Zawahiri. Za egipatsku vladu kaže da je 'korumpirana i ne mari za narod', a korumiprano je i ugledno islamsko sveučilište Al-Azhar u Kairu.

Američka napredovanja u Iraku privremena su, tvrdi i dodaje da iračka vlada, većinski šijitska, neće pristati u redove vladinih oružanih snaga primiti sunitske civilne milicije 'Sahwa', koje SAD financira. Dugi čovjek Al Qaide brani svoju mrežu i njezin ugled te tvrdi 'čista je zapadna propaganda tvrditi da (al Qaida) ubija nedužne civile'.

'Osim toga, SAD sam ubija nedužne civile kada za mete uzima mudžahedine', dodaje al-Zawahiri prema prijevodu američkog obavještajnog centra. Odjeven u bijelo, al-Zawahiri komentira i svjetsku financijsku krizu koju tumači posljedicom američkog rata protiv muslimana, ali isto tako optužuje zapadne vlade za spekulacije u korist bogatih, dok teret krize svaljuju na leđa poreznika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene