Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nafta neće proći

RAZNIJELI 116 CISTERNI Amerikanci sasuli pakao na konvoj Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri borbena zrakoplova tipa A-10 Warthog i dvije zračne topovnjače tipa AC-130 Hercules uništili su u jednom napadu na položaje Islamske države čak 116 cisterni punih sirove nafte, koja je pripadala džihadistima. Prema mišljenju Amerikanaca, taj ih je udar sigurno zabolio.

Kako raste pritisak na položaje Islamske države u Siriji i Iraku, tako su i američki ratni zrakoplovi po prvi put napali konvoj cisterni sa sirovom naftom pored Deir al-Zoura u Siriji, području koje kontrolira takozvana Islamska država.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Sirijska djeca (Foto: Arhiva/AFP) Upozorenje SOHR-a U jeku žestoke borbe s posljednjim uporištem Islamske države na istoku Sirije, ugoržene tisuće zarobljenih civila

Time su Amerikanci zadali težak udarac poslu krijumčarenja sirove nafte, koji je jedan od glavnih izvora prihoda za džihadiste.

Prema inicijalnoj procjeni, uništeno je 116 cisterni, a otkriveno je i da je plan za taj napad zapravo razvijen i prije terorističkih napada u Parizu.

Američke dužnosnike dosad je uvelike frustrirala činjenica da ISIS stvara desetke milijuna dolara profita proizvodeći i krijumčareći sirovu naftu, prenosi New York Times.

UŽIVO - ISIL OBJAVIO UPOZORENJE DRŽAVAMA KOJE GA NAPADAJU, ZAPRIJETIO I WASHINGTONU Pronađen sumnjiv paket u automobilu u Bruxellesu

U tom smislu, napravljen je i ovaj plan, kojem je cilj uništenje infrastrukture za eksploataciju nafte u Siriji. SAD se dosad suzdržavao od napada na konvoje cisterni, zbog straha od masovnih civilnih žrtava, a vjeruje se da ISIS raspolaže s čak 1.000 cisterni za prijevoz sirove nafte (ili je barem raspolagao, obzirom na navedeni zračni udar).

Nova kampanja američkog zrakoplovstva nazvana je "Plimni val II". Kako bi smanjili civilne žrtve na području udara, dva borbena zrakoplova tipa F-15 bacala su letke prije napada, kojim su htjeli vozače cisterni upozoriti da napuste kamione neposredno prije napada. Isto tako, napravili su i brišući let, kako bi dali do znanja vozačima da im se sprema nešto loše.

Od 295 cisterni, koliko ih se našlo na navedenom području, uništeno je 116. Zrakoplovi A-10 bacili su 20 bombi težine 500 kilograma svaka, a AC-130 su cisterne zasuli kišom 30-milimetarskih Gatling strojnica te paljbom iz topova kalibra 105 milimetara. Nakon bacanja bombi, A-10 su otvorili paljbu i iz svojih 30-milimetarskih strojnica po kojima su itekako poznati u svijetu ratnog zrakoplovstva.

Piloti su primjetili da nekolicina vozača bježi prema obližnjim šatorima, no nisu otvorili paljbu i po njima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene