442574
442574
442574
442574
442574

'NAJGORI TERORIST NA SVIJETU' Pljušte teške optužbe, žele ga vidjeti pred licem pravde

  • , 07.07.2016., 11:18
  • Autor:
  • komentara

Intervencija je bila neopravdana, ljudske žrtve su goleme, a zemlja na koju su izvršili invaziju i danas se teško nosi s posljedicama rata.

 
 
 
 
O intervenciji Velike Britanije u Iraku (Video: Vijesti u 14)
O intervenciji Velike Britanije u Iraku (Video: Vijesti u 14)

Obitelji britanskih vojnika stradalih tijekom intervencije u Iraku pozivaju na zakonsko postupanje protiv bivšeg premijera Tonyja Blaira nakon što je jučer u javnost pušteno tzv. Chilcotovo izvješće u kojem stoji da je vojna intervencija na ovi bliskoistočnu zemlju bila nepotrebna te da je bila rezultat krivih obavještajnih podataka i potpuno pogrešne procjene tadašnjeg državnog i vojnog vrha.

Blaira su nazvali ''najgorim teroristom na svijetu'' rekavši kako su njihovi najmiliji uzalud poginuli. ''Bit će zapamćen ne kao premijer nego kao čovjek koji ih je poslao u ilegalan rat. Voljela bih ga vidjeti na sudu. Nadam se da u krevet svaku večer liježe s mišlju - što li sam to učinio? - jer mi mu nikada nećemo oprostiti'', rekla je na konferenciji za medije Rose Gentle čiji je 19-godišnji sin Gordon poginuo u Iraku u eksploziji bombe uz cestu.

Podsjetimo, izvješće je zaključilo kako napad Velike Britanije na Irak nije bio nužan i u rat se krenulo prije nego što su se iscrpila sve mirovne opcije.

Obavještajni podaci o navodnom iračkom oružju za masovno uništenje kojima je tadašnji premijer Tony Blair opravdao invaziju, kojom je svrgnut Sadam Husein i poginulo 179 britanskih vojnika, bili su manjkavi i uzeti su zdravo za gotovo, pokazala je istraga.

Odluka da se Britanija priključi invaziji predvođenoj SAD-om "nije ni izbliza" bila pravno utemeljena, a zalaganje Blaira za vojnu akciju bilo je prenaglašeno, rekao je predsjednik istražnog povjerenstva John Chilcot.

"Istraga ne govori o tome je li vojna akcija bila legalna ili nije", izjavio je Chilcot novinarima i obiteljima nekih od vojnika poginulih u Iraku.

"No, ono što smo zaključili jest da su okolnosti u kojima je odlučeno da postoje pravni temelji za vojnu akciju bili daleko od zadovoljavajućih", dodao je.

Blairov govor u parlamentu 2002. o riziku koje predstavlja navodno iračko oružje za masovno uništenje i prateće obavještajno izvješće bili su predstavljeni s "neopravdanom dozom sigurnosti", istaknuo je Chilcot.

Dodao je da je nekoliko dana prije invazije glavni vladin odvjetnik tražio od Blaira da potvrdi da je Irak prekršio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, što bi opravdalo rat.

Blair je tvrdio da je Bagdad doista prekršio rezolucije, ali je Chilcot dodao: "Nije jasno na temelju čega je gospodin Blair tako odlučio".

Također je istaknuo da je Blair promijenio obrazloženje za pokretanje rata, najprije tvrdeći da Sadam Husein ima "goleme zalihe" ilegalnog oružja, a poslije govorio o Sadamovoj namjeri da se domogne takvog oružja čime krši UN-ove rezolucije.

"To, međutim, nije bilo objašnjenje za vojnu akciju koje je iznio prije sukoba", istaknuo je Chilcot.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se