Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EPILOG IZVJEŠĆA

'NAJGORI TERORIST NA SVIJETU' Pljušte teške optužbe, žele ga vidjeti pred licem pravde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Intervencija je bila neopravdana, ljudske žrtve su goleme, a zemlja na koju su izvršili invaziju i danas se teško nosi s posljedicama rata.

Obitelji britanskih vojnika stradalih tijekom intervencije u Iraku pozivaju na zakonsko postupanje protiv bivšeg premijera Tonyja Blaira nakon što je jučer u javnost pušteno tzv. Chilcotovo izvješće u kojem stoji da je vojna intervencija na ovi bliskoistočnu zemlju bila nepotrebna te da je bila rezultat krivih obavještajnih podataka i potpuno pogrešne procjene tadašnjeg državnog i vojnog vrha.

Pročitajte i ovo Trampolinski park Vlasnici dobili kazne Nakon zabave u trampolinskom parku mnogi završili u bolnici: "Nikada me ništa nije tako boljelo" Ilustracija U Velikoj Britaniji Židovi na udaru: ''Mi smo snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota''

Blaira su nazvali ''najgorim teroristom na svijetu'' rekavši kako su njihovi najmiliji uzalud poginuli. ''Bit će zapamćen ne kao premijer nego kao čovjek koji ih je poslao u ilegalan rat. Voljela bih ga vidjeti na sudu. Nadam se da u krevet svaku večer liježe s mišlju - što li sam to učinio? - jer mi mu nikada nećemo oprostiti'', rekla je na konferenciji za medije Rose Gentle čiji je 19-godišnji sin Gordon poginuo u Iraku u eksploziji bombe uz cestu.

Podsjetimo, izvješće je zaključilo kako napad Velike Britanije na Irak nije bio nužan i u rat se krenulo prije nego što su se iscrpila sve mirovne opcije.

Obavještajni podaci o navodnom iračkom oružju za masovno uništenje kojima je tadašnji premijer Tony Blair opravdao invaziju, kojom je svrgnut Sadam Husein i poginulo 179 britanskih vojnika, bili su manjkavi i uzeti su zdravo za gotovo, pokazala je istraga.

Odluka da se Britanija priključi invaziji predvođenoj SAD-om "nije ni izbliza" bila pravno utemeljena, a zalaganje Blaira za vojnu akciju bilo je prenaglašeno, rekao je predsjednik istražnog povjerenstva John Chilcot.

"Istraga ne govori o tome je li vojna akcija bila legalna ili nije", izjavio je Chilcot novinarima i obiteljima nekih od vojnika poginulih u Iraku.

"No, ono što smo zaključili jest da su okolnosti u kojima je odlučeno da postoje pravni temelji za vojnu akciju bili daleko od zadovoljavajućih", dodao je.

Blairov govor u parlamentu 2002. o riziku koje predstavlja navodno iračko oružje za masovno uništenje i prateće obavještajno izvješće bili su predstavljeni s "neopravdanom dozom sigurnosti", istaknuo je Chilcot.

Dodao je da je nekoliko dana prije invazije glavni vladin odvjetnik tražio od Blaira da potvrdi da je Irak prekršio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, što bi opravdalo rat.

Blair je tvrdio da je Bagdad doista prekršio rezolucije, ali je Chilcot dodao: "Nije jasno na temelju čega je gospodin Blair tako odlučio".

Također je istaknuo da je Blair promijenio obrazloženje za pokretanje rata, najprije tvrdeći da Sadam Husein ima "goleme zalihe" ilegalnog oružja, a poslije govorio o Sadamovoj namjeri da se domogne takvog oružja čime krši UN-ove rezolucije.

"To, međutim, nije bilo objašnjenje za vojnu akciju koje je iznio prije sukoba", istaknuo je Chilcot.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene