Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u SAD-u

Napeta i žustra debata: Obama i Romney u elementu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američkom predsjedniku Baracku Obami i njegovom protukandidatu na predsjedničkim izborima, Mittu Romneyju tijekom druge televizijske debate pitanja su postavljali neodlučni birači.

Na samom početku debate, moderatorica je postavila pitanje o, za američke standarde, visokoj stopi nezaposlenosti. Spomenula je da od svih ljudi na burzi njih čak 40 posto posao nije našlo dulje od pola godine. Romney je odgovorio spominjući svoj plan od pet točaka kojim u samo jednom mandatu kani omogućiti stvaranje čak 12 milijuna novih radnih mjesta. Obama je uzvratio kako uopće nije riječ o pet točaka, nego tek o jednoj, čija je jedina svrha 'osigurati da bogataši igraju po pravilima koja ne vrijede za ostale'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krajnje izjednačena utrka Obama i Romney izjednačeni ulaze u zadnju TV-debatu Slika nije dostupna San udario na oči Ovako je on reagirao na žustru debatu Obame i Romneya!

Jedno od pitanja birača odnosilo se na energente. Obama tvrdi da je povećao proizvodnju nafte, ugljena i obnovljivih izvora energije, no Romney mu je predbacio da je stopirao izgradnju velikog naftovoda koji bi povezivao Kanadu i SAD (Keystone pipeline). Romney je Obamu direktno pitao za koliko je smanjena proizvodnja nafte na zemljištima u državnom vlasništvu, tražeći direktan odgovor. Ipak, Obama je dao relativno neodređen odgovor te ponovio stav o obnovljivoj energiji.

Predbacio je Romneyu da njegova tvrdnja kako planira spustiti cijenu goriva na onu od prije četiri godine znači povratak na politiku koja je dovela do niske cijene od prije četiri godine. Naime, kriza je bila takva da je potražnja za naftom bila užasno niska pa su i cijene pale. U publici se čuo glasan uzdah nakon te Obamine 'bodlje'.

Kandidati su se sukobili oko pitanja o davanju poslova koji bi se mogli raditi u SAD-u, kineskim partnerima. Obama je Romneyja optužio da njegove kompanije ulažu u Kinu, što znači da se mnoga radna mjesta koja su se mogla otvoriti u SAD-u, otvorila u Kini. Na Obaminu optužbu republikanski kandidat je uzvratio pitanjem 'Jeste li pogledali vlastitu mirovinu?', aludirajući na činjenicu da mnogi mirovinski fondovi također imaju investicije u Kini. Obama mu je kratko odgovorio 'Nisam, ne gledam često stanje svoje mirovine, znam samo da nije ni približno visoka kao vaša'.

Obama je izbjegao odgovoriti na pitanje o prošlomjesečnom atentatu na američkog veleposlanika u Libiji Chrisa Stevensa. Jedan od birača ga je pitao tko je odbio Stevensov zahtjev da mu se pojača osiguranje, no Obama je umjesto izravnog odgovora počeo općenito pričati o situaciji tih dana u Libiji i drugim arapskim zemljama da bi sve okončao još općenitijom pričom o ratovima u Iraku i Afganistanu. Pomalo iznenađujuće, Romney je propustio priliku žešće napasti Obamu zbog izbjegavanja odgovora.

>> Obama i Romney se uplašili moderatorice druge debate!

>> Obama na debati: Draga, sretna ti 20. godišnjica braka!

Druga predsjednička debata održana je na sveučilištu Hofstra u New Yorku. Kako je i najavio, Obama je krenuo dosta agresivno i direktno prema Romneyu i tako popravio loš i mlak dojam iz prve debate.

Format ove debate bio je drugačiji od prethodne jer su u glavnoj ulozi postavljača pitanja bili obični građani. Odabrani su slučajnom metodom organizacija za istraživanje javnog mnijenja Gallup. Jedini je uvjet da još nisu donijeli odluku za koga će glasati na izborima 6. studenoga.

'Mogućnost da Romney pobjedi u ovoj debati ravna je vjerojatnosti da Boston večeras pogodi potres'

Nekoliko sati prije debate saveznu državu Maine zatresao je umjereni potres magnitude 4.0, ali nije izazvao štetu. Blago se podrhtavanje osjetilo i u Bostonu, u kojemu se potresi ne događaju baš često. Nekadašnji glasnogovornik Bijele kuće u doba Georgea W. Busha Ari Fleischer na Twitteru je stoga napisao da je' mogućnost Romneyeve pobjede u ovoj debati ravna vjerojatnosti da Boston večeras pogodi potres'.

Barack Obama i Mitt Romney nisu jedini kandidati na ovim predsjedničkim izborima, ali su jedini koji imaju pristup debati. Prema pravilima Komisije za predsjedničke debate, u sučeljavanju mogu sudjelovati samo kandidati koji u anketama pet velikih agencija za ispitivanje javnog mnijenja imaju prosječnu podršku od barem 15 posto ispitanika. Među onima ispod praga od 15 posto je i Jill Stein, kandidatkinja Zelene stranke koja je protiv tako visokog praga došla prosvjedovati pred Sveučilište Hofstra. U poslijepodnevnim je satima, zajedno sa svojom potpredsjedničkom kandidatkinjom Cheri Honkala pokušala ući u dvoranu u kojoj se održava debata, no obje su uhićene zbog 'nedoličnog ponašanja'.

Moderatorica debate bila je CNN-ova veteranka političkog novinarstva Candy Crowley. Inače, Crowley je druga žena u povijesti koja moderira predsjedničku debatu. Prva je bila Carole Simpson, koja je 1992. godine moderirala debatu Georgea Busha starijeg, Billa Clintona i Rossa Perota.

Zanimljivo je još primjetiti kako su obje supruge kandidata za drugu televizijsku debatu odlučile obući ružičastu odjeću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene