Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Atentat u Libiji

Obama osudio ubojstvo veleposlanika, pojačava sigurnosne mjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama oštro je osudio ubojstva i naredio jačanje sigurnosnih mjera američkih diplomatskih misija u svijetu nakon prvog ubojstva nekog američkog izaslanika u inozemstvu u više od dva desetljeća.

Obama je osudio ismijavanje vjerskih osjećaja drugih, ali i naglasio da 'osuđuje besmisleno nasilje' i podsjetio da je veleposlanik J. Christopher Stevens 'hrabar i uzorit predstavnik SAD-a', piše dnevnik The New York Times. Stevens, koji je govorio i arapski jezik, bio je veteran američkih diplomatskih misija u Libiji. Služio je tijekom ustanka protiv bivšeg vođe Muammara Gaddafija i libijski pobunjenici jako su ga cijenili, piše NYT.

Napad izveden na godišnjicu terorističkih napada al Qaede na SAD 11. rujna, ukazali su na ranjivost američkih dužnosnika u vrijeme dubokih promjena u arapskom svijetu. Dogodio se kada su nasilni prosvjedi izbili u Egiptu i Libiji jer su mediji prenijeli da internetom kruži film 'Nedužnost muslimana'. Film je na YouTube postavio Sam Bacile, 52-godišnji Amerikanac izraelskog podrijetla koji je prikupio 5 milijuna dolara od 100 židovskih donatora za snimanje filma. 'Islam je rak', prenosi The Wall Street Journal Bacileov citat.

Pročitajte i ovo Nathalie Reyes, američka ambasadorica Sletjela u zračnu luku Nova američka veleposlanica stigla u Zagreb: Objavila fotografiju na kojoj su mnogi uočili zanimljiv detalj Slika nije dostupna Napadači nepoznati Libijski premijer izbjegao pokušaj ubojstva

>> Ubijen američki veleposlanik u Libiji

Film počinje snimkama egipatskih sigurnosnih snaga koje mirno gledaju muslimansku pljačku i spaljivanje domova egipatskih kršćana. Slijede karikaturalne scene proroka Muhameda prikazanog kao nezakonito dijete, kao klaun, ženskar, homoseksualac, zlostavljač djece i gramziv, krvožedni zločinac. Video se proširio kad ga je kontroverzni pastor Terry Jones s Floride počeo promicati i samozvano 11. rujna proglasio 'Međunarodnim Sudnjim danom Muhameda'.

Napad uz Benghaziju prvi je tako silovit na strana predstavništva od pada režima Muammara Gaddafija. Nove libijske vlasti trude se izgraditi učinkovitu policiju i kontrolirati oružje koje je poplavilo regiju od izbijanja pobune i smatra se da su lokalne islamističke skupine upravo u tom sigurnosnom vakuumu pronašle plodno tlo za svoje napade. Neka izvješća govore da je napad izvela jedna od takvih skupina Ansar-al Sharia.

U Egiptu je glasnogovornik Muslimanske braće, glavne islamističke skupine koja stoji iz prvog izabranog predsjednika Mohameda Morsija, pozvao SAD da se 'formalno ispriča' za 'luđake' koji su postavili film na internet, prenosi dnevnik Al Ahram. Glasnogovornik je osudio nasilje svojih sunarodnjaka i rekao da bi egipatski narod trebao 'civilizirano prosvjedovati', jer će sve njihove nasilne radnje oni 'koji mrze islam uporabiti da ocrne ugled Egipta i muslimana'. Američko veleposlanstvo u Egiptu objavilo je iza podneva izjavu kojom očito cilja na Jonesa.

'Veleposlanstvo SAD-a u Kairu osuđuje stalne napore zabludjelih pojedinaca da vrijeđaju vjerske osjećaje muslimana (...) i vjernika svih drugih vjera', reklo je. Osude ubojstva američkog diplomatskog osoblja i poziv na kažnjavanje krivaca izrekli su glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, a Vatikan je osudio i provociranje muslimana.

Afganistan zabranio YouTube zbog filma koji vrijeđa Islam

Afganistan je zabranio YouTube kako bi spriječio Afganistance da vide američki film koji vrijeđa proroka Muhameda, a koji je izazvao prosvjede u Sjevernoj Africi i ubojstvo američkog veleposlanika u Libiji.

'Rečeno nam je da ukinemo pristup YouTubeu za afganistansku javnost dok ta video snimka ne bude skinuta', rekao je za Reuters Aimal Marjan, direktor za informacijsku tehnologiju u ministarstvu za komunikacije.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je taj film, u kojemu je Muhamed prikazan kao ljubavnik i lažni prorok, rekavši da su oni koji su ga snimili napravili 'đavolje djelo' te da vrijeđanje Islama nije dopušteno slobodom govora.

SAD će raditi s Libijom na hvatanju počinitelja napada

Obama je izjavio da će raditi s Libijom kako bi pred lice pravde izveli napadače koji su ubili američkog veleposlanika i druge diplomate i istaknuo je da ova ubojstva neće naštetiti američko-libijskim odnosima. 'Radit ćemo s libijskom vladom kako bi izveli pred lice pravde ubojice koji su napali naše ljude', rekao je Obama u Vrtu ruža u Bijeloj kući.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je osudila napad i rekla je da je to djelo 'male skupine divljaka'. Također je kazala da napad neće naškoditi odnosima između SAD-a i Libije. 'Pitam se, kako se to moglo dogoditi? Kako se to moglo dogoditi u zemlji koju smo pomogli osloboditi, u gradu kojega smo pomogli sačuvati od razaranja, rekla je Clinton.

'Međutim, moramo biti trijezne glave čak i u našoj žalosti. To je bio napad male skupine, skupine divljaka, a ne libijskog naroda ili vlade', dodala je. Istaknula je da je slobodna i stabilna Libija u američkom interesu te da odnos između dviju zemalja neće biti "žrtva" napada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene