Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednje pripreme

Obama i Romney se uplašili moderatorice druge debate!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obavljaju se posljednje pripreme za drugu, potencijalno odlučujuću predsjedničku debatu Baracka Obame i Mitta Romneya. Obojicu brine iskusna moderatorica, koja im ne namjerava dopustiti izbjegavanje odgovora.

U noći s utorka na srijedu u 3 sata prema hrvatskom vremenu u velikoj dvorani Sveučilišta Hofstra u Hempsteadu (New York) održat će se druga debata dvojice kandidata za predsjednika SAD-a. Kandidati Barack Obama i Mitt Romney i njihovi timovi obavljaju posljednje pripreme, što uključuje i simuliranje debata, ne bi li ostavili čim bolji dojam na birače.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna San udario na oči Ovako je on reagirao na žustru debatu Obame i Romneya! Slika nije dostupna Najavljuje aktivnije nastupe Obama o debati s Romneyjem: Bio sam previše pristojan!

>> Romney pokušava 'potopiti' Obamu s oglasima

Premda nikada nije zahvalno predviđati na koji će način biti formulirana pitanja, kandidati ipak dobiju spisak tema što im daje mogućnost kvalitetnog naoružavanja detaljima i korisnim statističkim podacima.

No, format sljedeće debate je drugačiji jer će u glavnoj ulozi postavljača pitanja biti obični građani. Odabrat će ih slučajnom metodom organizacija za istraživanje javnog mnijenja Gallup. Jedini je uvjet da još nisu donijeli odluku za koga će glasati na izborima 6. studenoga.

Istina, ni sraz u Hempsteadu neće biti bez moderatora - angažirana je CNN-ova veteranka političkog novinarstva Candy Crowley, no ona će u raspravi moći sudjelovati tek upozorenjima da je vrijeme isteklo i sl. Barem tako piše u pravilima.
Sudeći prema nekolicini izjava koje je Crowley dala u posljednje vrijeme, njezin je plan, ako bude potrebe, odstupiti od tih pravila. U intervjuu televiziji na kojoj je zaposlena možda je najbolje opisala kako vidi svoju ulogu. "Ako netko iz publike pita o jabukama, a uslijedi odgovor o kruškama, onda uskačem ja i kažem 'Čekaj malo, pitanje je bilo o jabukama, nećemo o kruškama'".

Kako javlja Guardian, ovaj je moderatoričin plan ujedinio Obamine i Romneyeve ljude tako da su zajednički kontaktirali organizatore debate kako bi izrazili zabrinutost. Ipak, ne treba očekivati da će ta zabrinutost eventualno prerasti u otkazivanje debate jer to bi nanijelo ogromnu štetu obojici kandidata koji se ne bi mogli lako obraniti od optužbi da se boje teških pitanja.

Na samom sučeljavanju mnogi očekuju nešto življe i angažiranije izdanje Baracka Obame, koji u prvoj debati nije ličio na samog sebe. Dapače, zbog toga je izgubio nekoliko potencijalno krucijalnih postotaka u svim važnijim anketama. Iz njegova se kampa nadaju ponavljanju scenarija iz pretprošle predsjedničke kampanje, kada je George W. Bush u prvoj debati također bio gotovo pa nezainteresiran da bi se kasnije ne samo vratio, nego i pobijedio na izborima.

S Romneyeve strane očekuju nastavak prve debate, tj. premoćnu pobjedu svog kandidata kojemu je prvi sraz dao vjetar u leđa te je, slažu se mnogi analitičari, napokon počeo izgledati kao netko tko bi mogao biti predsjednik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene