Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražio azil

Norveška uhitila Medvedeva: Pokušao je ilegalno prijeći granicu s Rusijom

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Bivšeg zapovjednika skupine Wagner Andreja Medvedeva, koji je pobjegao iz Rusije u siječnju, uhitila je policija zbog sumnje da je pokušao ilegalno prijeći granicu s Rusijom.

Norveška policija uhitila je bivšeg zapovjednika plaćeničke skupine Wagner zbog sumnje da je pokušao ilegalno prijeći granicu s Rusijom nakon što je ranije ove godine zatražio azil u Norveškoj, rekao je u subotu odvjetnik uhićenoga.

Andrej Medvedev, koji je pobjegao iz Rusije u siječnju preko ruske arktičke granice s Norveškom, opisao je kako je bježao dok su ruski stražari pucali na njega. Govorio je o tome kako se borio u Ukrajini kao pripadnik skupine Wagner.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Sevastopolju Glasna eksplozija VIDEO Pogođen stožer ruske mornarice na Krimu: "U tijeku je kibernetički napad bez presedana"

Policija je u priopćenju u petak navečer navela da je muškarac u 20-ima priveden zbog pokušaja ilegalnog prelaska ruske granice, ali nije ga imenovala.

Ilustracija Andrej Medvedev (Foto: Afp)

Prelazak granice s Rusijom dopušten je samo na određenim mjestima.

Pročitajte i ovo Ilustracija najkasnije do kraja listopada Tisuće Rusa mora napustiti susjednu zemlju: Izbila žustra rasprava oko novih pravila

Ali Medvedevljevo uhićenje uslijedilo je zbog nesporazuma, rekao je Reutersu njegov norveški odvjetnik Brynjulf Risnes.

"Bio je gore da vidi može li pronaći mjesto gdje je prešao (u Norvešku u siječnju). Zaustavljen je dok je bio u taksiju. Nikada nije bio blizu granice... Nikada mu nije bila namjera prijeći granice (u Rusiju)", rekao je Risnes.

Pročitajte i ovo Putin sporazum o prekidu vatre Oglasio se Putin, prvi put nakon predaje Armenaca

U vrijeme dolaska u Norvešku, Medvedev je rekao da traži azil jer se boji za svoj život nakon što je svjedočio ubijanju i maltretiranju zarobljenika dovedenih na bojišnicu u Ukrajini.

Njegov bijeg u siječnju dospio je na naslovnice širom svijeta kao rijedak primjer u to vrijeme da je netko prebjegao u zapadnu zemlju dok je tvrdio da se borio za Rusiju kao plaćenik u ukrajinskom ratu.

Pročitajte i ovo Sobovi Ruska trava je zelenija Sobovi izazvali međunarodni incident! Rusija zaprijetila Norveškoj: "Skupo ćete to platiti"

Ali u svibnju je u videu objavljenom na YouTubeu rekao da se želi vratiti u Rusiju iako vjeruje da bi to moglo predstavljati opasnost za njegov život, opisujući sebe kao "neku vrstu dječaka u velikoj igri" koje više ne želi biti dio.

Risnes je rekao da se Medvedev ima pravo vratiti u Rusiju ako to želi, ali da se mora "dogoditi mnogo promjena" kako bi se sigurno vratio.

Pročitajte i ovo Borbeni zrakoplov F-16 Nakon Nizozemske i Danske Novo pojačanje za Ukrajinu: Norveška treća zemlja koja će donirati zrakoplove F-16 Kijevu

U travnju je Medvedev u Norveškoj osuđen za sudjelovanje u tučnjavi i nošenje zračnog oružja, ali je oslobođen optužbi za počinjenje nasilja nad policijom. Tada je rekao da gleda u budućnost i da se nada azilu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene