Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontra Merkel

'PRISTUP SVE ILI NIŠTA NE VALJA' Njemački ministar traži ukidanje sankcija Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija bi trebala postupno ukinuti sankcije nametnute Rusiji zbog krize u Ukrajini ako dođe do bitnog napretka u mirovnom procesu, rekao je u nedjelju njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Njegove riječi odražavaju podjele u njemačkoj vladajućoj desno-lijevoj koaliciji oko politike prema Rusiji. Steimeierovi socijaldemokrati (SPD) zagovaraju pomirljiviji stav prema Moskvi nego konzervativci kancelarke Angele Merkel.

Pročitajte i ovo Ilustracija Donijeli odluku nakon istrage Njemačka nastavlja suradnju s UNRWA-om: Nema dokaza da su u njihovim redovima bili teroristi Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme

Merkel stalno govori kako se sankcije nametnute Rusiji mogu ukinuti samo nakon što se u potpunosti, a ne djelomično provede mirovni sporazum za okončanje sukoba u Ukrajini.

Frank-Walter Steinmeier, međutim, misli drugačije. "Sankcije nisu svrha same sebi. One bi trebale potaknuti promjene u ponašanju", rekao je RedaktionsNetzwerku, mreži lokalnih novina.

Ministar je kazao kako je on za postupno ukidanje sankcija ukoliko bi ruska vlada pokazala da daje svoj doprinos u provedbi mirovnog plana iz Minska za Ukrajinu te dodao: "Pristup sve ili ništa, čak iako zvuči dobro, ne funkcionira".

Steinmeier je odbacio kritike da nastupa kao "odvjetnik Kremlja".

"Moramo i dalje moći zajednički razmišljati ako želimo naći rješenja za druge velike sukobe", dodao je Steinmeier upućujući na građanski rat u Siriji gdje Rusija aktivno podupire predsjednika Bashara al-Assada protiv različitih pobunjeničkih skupina.

Europska unija je u petak produljila za godinu dana zabranu gospodarskih odnosa s poluotokom Krimom koji je Rusija ilegalno anketirala 2014. što nije međunarodno priznato.

Očekuje se da će Unija dodatno ovaj tjedan produljiti do kraja 2016. svoje šire sankcije Rusiji zbog njezine uloge u krizi u Ukrajini. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene