Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nizozemci u Srebrenici

MOGUĆA TUŽBA 'Država je te vojnike poslala u nemoguću misiju i ondje ih napustila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko stotinu bivših nizozemskih plavih kaciga moglo bi tužiti svoju državu jer ih je 1995. poslala u "nemoguću misiju", kako je u lipnju nizozemsko ministarstvo obrane opisalo njihovu zadaću u bosanskohercegovačkoj enklavi Srebrenici, rekli su u utorak odvjetnici.

"Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i ondje ih napustila", rekao je odvjetnik Michael Ruperti.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima''

"To im je nanijelo mnogo štete, tjelesne, psihološke i financijske, kao i njihovim društvenim životima", objasnio je.

Najveći zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata i danas budi prijepore u Nizozemskoj.

Sredinom srpnja 1995. vojska bosanskih Srba osvojila je Srebrenicu, navodno zaštićenu UN-ovu zonu koju su čuvali slabo naoružani nizozemski vojnici u sastavu UN-a te su se oni zatvorili u svoju bazu, pa isprva primili u nju tisuće izbjeglih muslimana.

Kada su bili pretrpani najprije su zatvorili vrata za novopridošle pa zatim dopustili bosanskim Srbima da odvedu izbjeglice i izdvoje muškarce i dječake te ubiju njih oko 8000.

Zbog Srebrenice je 2002. pala nizozemska vlada, a zemlja je postala prva država koja je odgovarala za djela UN-ovih mirovnih snaga kada je nizozemski sud presudio 2013. da je država odgovorna za smrt 300 dječaka i muškaraca iz BiH.

U lipnju je ministrica obrane Jeanine Hennis-Plasschaert priznala na Dan veterana da je bojna u Bosnu i Hercegovinu bila poslana "bez primjerene pripreme ... bez pravih sredstava, s malo informacija, da štite mir koji više nije postojao".

"Bila je to nerealistična misija, u nemogućim okolnostima", rekla je.

Odvjetnik Ruperti ističe da njegovi klijenti "još teško sudjeluju u društvenom životu" jer prošla su dva desetljeća od tada, a ljudi ih još na stadionu ili u kafiću zapitaju "Pa zašto niste nešto poduzeli?".

"Njihov ugled kao vojnika i muškaraca narušen je jer ih je napustila nizozemska država", rekao je Ruperti.

Europski sud za ljudska prava u četvrtak je odbacio zahtjev za progonom nizozemskih zapovjednika jer nisu spriječili smrt triju žrtava pokolja iz 1995. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene