Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravda koja se dugo čekala

Mladićeve žrtve čekaju presudu: "Pomirenje će doći kada budu kažnjeni svi koji su činili zločine"

Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP) Foto: Afp
Sud u Haagu će u srijedu ujutro u 10 sati izreći presudu Ratku Mladiću. Optužen je za genocid u Srebrenici i genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u više bosansko-hercegovačkih općina, za opsadu Sarajeva i još neke zločine. Mladićevi branitelji pokušali su na sve načine odgoditi presudu, ali bezuspješno. Kažu da zbog narušenog zdravlja on vjerojatno neće ni tijekom presude biti u sudnici.

"Ne bojte se ništa. Bit će sve u redu. Ja sam general Mladić", riječi su kojima se Ratko Mladić u srpnju 1995. obratio civilima u autobusu koje su njegove postrojbe prisilno premještale iz Žepe, nedaleko od Srebrenice. Među njima je bila i Enisa, koja je u autobusu čvrsto držala svoju djecu.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Analizira Ivana Petrović Može li žalba obrane promijeniti presudu Ratku Mladiću? Slika nije dostupna 'Druže Orie' HAŠKI CIRKUS RATKA MLADIĆA Pokušao kupiti suca litrom rakije

"Haris, moj sin, je bio radoznao i provirio je da vidi što se događa. Ja sam njega sakrila dolje jer sam se bojala. On je muško dijete i bojala sam se da će mi ga uzeti", ispričala je Enisa Podžić, koja je preživjela Žepu.

Djeca su joj preživjela, ali te sreće nisu bili njezin brat i otac. Ubile su ga Mladićeve postrojbe zbog čega, kako kaže, očekuje pravdu i nada se njenoj pobjedi. Mladića se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti, te kršenje zakona o ratu.

Da je pravda dostižna nadaju se još neke obitelji žrtava koje će u Haagu uživo u sudnici pratiti presudu bosanskom krvniku Ratku Mladiću.

"Bez istine nema pravde, bez pravde nema povjerenja, bez povjerenja nema pomirenja. Pravda i povjerenje i pomirenje će doći onda kad svi oni koji su činili zločin i genocid budu kažnjeni na taj način i budu zapisani kao zločinci", rekla je Munira Subašić iz udruge Majke Srebrenice.

"Žrtve i preživjeli zaslužuju čuti presudu"

Sudski postupak protiv Mladića bio je dugotrajan i opsežan. Predstavljeno je gotovo deset tisuća dokaza. Uz Srebrenicu, tužiteljstvo smatra da je Mladić počinio genocid i nad Bošnjacima i Hrvatima u još nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine. Terete ga za granatiranje Sarajeva i ubijanje civila, te uzimanje pregovarača UN-a kao taoce. Njegovi odvjetnici nisu uspjeli odgoditi izricanje presude razlozima narušenog zdravlja okrivljenika.

"Nema razloga da pristanem na bilo kakvu odgodu. Mislim da je važno da ova presuda bude objavljena, a žrtve i preživjeli zaslužuju je čuti", rekao je Serge Brammertz, glavni haški tužitelj.

"Ja sam odvjetnik, nisam liječnik. Ali sam razgovarao s više liječnika i svi su rekli da bi skrb kakvu Mladić dobiva u bilo kojoj drugoj zemlji bila nesavjesno liječenje", rekao je Dragan Ivetić, odvjetnik Ratka Mladića.

Presuda Ratku Mladiću, kakva god bude, tek je prvostupanjska, pa će se optuženik na nju moći žaliti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene