Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analizira Ivana Petrović

Može li žalba obrane promijeniti presudu Ratku Mladiću?

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nakon što je Ratko Mladić pred sudom u Haagu osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, njegova je obrana najavila žalbu.

Što se može očekivati od tužbe Mladićeve obrane te koliko ona može utjecati na postojeću presudu u Dnevniku Nove TV komentirala je urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske" Ratko Mladić RATKO MLADIĆ "Srebrenički krvnik": "Je li moj grijeh što nisam dozvolio ustaškoj nemani da baca srpsku nejač u jame?"

"Treba vidjeti koje će biti žalbene osnove tužiteljstva i obrane. O žalbi na ovu presudu neće odlučivati žalbeno vijeće suda u Haagu jer se on uskoro zatvara, već tzv. međunarodno-pravni mehanizam. Odlučivat će po istim osnovama kao i haaški sud. Ići će se od temeljne pretpostavke da je prvostupanjsko vijeće točno utvrdilo činjenice, ali da eventualno nije dobro primijenilo pravo", kazala je Petrović.

Poručila je kako sumnja da će se prvostupanjska presuda promijeniti u bitnim stavkama.

"Žalba obrane najvjerojatnije će se odnositi na to da Mladić nije imao efektivnu kontrolu nad cijelom vojskom što vjerojatno neće proći jer je to dosta solidno već dokazano u ovom postupku", kazala je Petrović.
 

Kompletnu analizu presude pogledajte u videoprilozima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene