Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremisti izazvali buru

Proključalo u moćnoj europskoj zemlji, kancelar poslao upozorenje: "Moramo se suprotstaviti tim fanaticima"

Prosvjed protiv AfD-a u Njemačkoj - 2
Prosvjed protiv AfD-a u Njemačkoj - 2 Foto: Afp
Šire se prosvjedi protiv krajnje desne njemačke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) nakon izvješća da su dva istaknuta člana te stranke sudjelovala na susretu na kojem se raspravljalo o planovima masovne deportacije građana stranog porijekla.

Iako se stranka Alternativa za Njemačku (AfD) dugo protivi imigraciji, prijedlozi deportacije "neasimiliranih građana" u neku državu sjeverne Afrike, o kojima je izvijestila medijska skupina Correctiv, podignuo je buru u Njemačkoj. Neki su ih usporedili s planovima nacista o deportaciji europskih Židova na Madagaskar.

"Linija je davno prijeđena", rekao je prosvjednik Stephan Kalsh u utorak navečer na skupu u Kölnu na kojem su se čuli pozivi za zabranu AfD-a.

Bio je to posljednji u nizu prosvjeda diljem Njemačke koji su privukli desetke tisuća ljudi otkad je priča o planovima deportacija izašla u javnost. Na dio njih stigli su visoko pozicionirani političari, pa i kancelar Olaf Scholz i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Pročitajte i ovo Nevrijeme pogodilo Njemačku Drastična promjena vremena Njemačka okovana snijegom, jedna osoba izgubila život: Hladni udar stiže i u Hrvatsku

AfD je trenutačno drugi u anketama popularnosti te odbacuje da su planovi o deportaciji dio stranačke politike. Alice Weidel, jedna od čelnica, prekinula je suradnju s jednim od savjetnika koji je sudjelovao na tim razgovorima.

Prosvjed protiv AfD-a u Njemačkoj - 2 Prosvjed protiv AfD-a u Njemačkoj - 1 Foto: Afp

Šef njemačkih obavještajaca Thomas Haldenwang upozorio je na ekstremističke pokrete unutar AfD-a, stranke koja je pod sigurnosnim nadzorom.

Izvješće o planovima deportacija naišlo je na osudu političkih i sigurnosnih čelnika. Scholz je pozvao sve demokrate da ustanu protiv krajnje desnih "fanatika", a Haldenwang "tihu većinu" da se probudi.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na A2 Zagreb-Macelj 1 - 14 Vozilo uništeno FOTO/VIDEO U užasnoj nesreći poginuo mladić (21): Vozio je čak 230 km na sat

Fotografije tisuća građana koji su izišli na ulice na iznimno niskim temperaturama kako bi prosvjedovali protiv AfD-a diljem njemačke pokazuju da su možda i odgovorili na njihove pozive.

"Nacisti, ne hvala", "Osjećamo se kao 1933., zabranite AfD sada" te "razmotrite zabranu AfD-a", neki su od natpisa koje su okupljeni nosili. Novi skupovi planirani su kasnije u srijedu u Berlinu i u petak u Hamburgu.

Izbori u istočnoj Njemačkoj

Weidel je u utorak napala korištenje Correctivova izvješća kako bi se napadalo AfD. Kazala je da je cilj stranke iskoristiti sva pravna sredstva za suzbijanje ilegalnih migracija, ograničavanje izdavanja državljanstva te deportaciju migranata osumnjičenih za terorizam.

Prosvjed protiv AfD-a u Njemačkoj - 2 Prosvjed protiv AfD-a u Njemačkoj - 3 Foto: Afp

"Tko god ima njemačko državljanstvo, bez sumnje pripada njemačkoj naciji", rekla je na konferenciji za medije i naglasila da se baš zato ono ne smije olako davati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđena je Teta iz vrtića napala supruga - htjela ga ugristi za vrat! Napravila rusvaj u policiji: "Go*na jedna nesposobna, je*em vam mater nesposobnu"

AfD je pod okom javnosti ove godine zbog europskih izbora te onih u tri savezne pokrajine u istočnoj Njemačkoj, u kojoj je glavni favorit. Očekuje se da će to drugim strankama, koje su odbacile suradnju s Alternativom, otežati formiranje funkcionalnih vlada.

Podrška AfD-u narasla je prošle godine zbog nezadovoljstva stanovništva vladajućom koalicijom i njezinim upravljanjem u nizu kriza, od rata u Ukrajini do inflacije i javnih usluga prepravljenih imigracijom.

Politički analitičari smatraju da je snaga AfD-a već utjecala na političku raspravu u Njemačkoj jer su i drugi zauzeli stroži stav prema neregularnim migracijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene