Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U recesiji

Ova zemlja prolazi kroz najteže razdoblje u zadnjih 20 godina, ostavlja trag i na hrvatsko gospodarstvo: "Poznajem Hrvate koji ovdje žive i misle da će se vratiti"

Aktualno Galerija Njemačka - 1 Njemačka - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Njemačka - 3 Njemačka - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Njemačka - 2 Njemačka - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Njemačka - 4 Galerija 1/4 >>
Stotine tisuća Hrvata strani su radnici u Njemačkoj čija ekonomija prolazi kroz najteže razdoblje u posljednjih dvadeset godina. A kad Njemačka kihne, razboli se cijela Europa. Kakve će posljedice to imati na Hrvatsku - detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Traktori na cestama, podivljali troškovi života, ekonomija u padu. Stotine tisuća Hrvata u Njemačkoj se osjeća kao kod kuće.

"Kriza koja pogađa i Njemačku odražava se kako na svakodnevni život stanovnika ovdje gdje su kupnje itekako manje u trgovinama, prate se cijene, pokušavaju se što jeftinije energetski proizvođači pronaći", rekla je Zvjezdana Petričević iz Njemačke.

Zadnji dan 2023. njemačko gospodarstvo dočekalo je manje nego što je bilo prvog dana godine. A ta recesija osjeti se daleko izvan njemačkih granica.

"Ona na prvom mjestu pogađa naš robni izvoz. Tu se vidi da je naš izvoz još u trećem kvartalu pao oko 30 posto", rekao je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

Prva na udaru je drvna industrija, gdje su se narudžbe iz Njemačke prepolovile.

"Njemačka je možda u najtežem stanju što je ikad bila, ali na europskom tržištu kada Njemačka zakaže ili krene stajati uđe u recesiju, automatski se prelijeva na druga tržišta. Tako da francusko tržište koje nam je također veliko se dogodila situacija da svi imaju pune lagere, isto se zaustavljaju narudžbe", kaže Filip Galeković, poduzetnik u drvnoj industrij.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske - 2 Ministar u Dnevniku Nove TV Malenica: "Nije primjeren način komunikacije predsjednika, ne bi me iznenadilo da postoji politička namjera"

Visoka inflacija polako nagriza kupovnu moć njemačkih građana, a zbog ustavne zabrane zaduživanja državne pomoći - nema

"Ljudi su najviše nezadovoljni da država ukida one poticaje koje je dosad davala kada najviše sada treba davati i one moguće pomoći smanjuje", rekla je Zvjezdana Petričević. 

To je loše jer što su prazniji džepovi njemačkih radnika, manje je i novca za potrošiti u hrvatskom turizmu. Ali i manje za poslati rodbini u Hrvatskoj. 

Samo u prvih devet mjeseci prošle godine iz Njemačke je u Hrvatsku stiglo više od milijardu i 600 milijuna eura. To je više nego što je uplaćeno iz Irske, Nizozemske, Austrije, Slovenije i Švicarske zajedno... Ali novac ne mogu slati oni koji ostanu bez posla. A upravo to prijeti zaposlenima u građevini.

Pročitajte i ovo Uhićenje u Rijeci - 3 USKOK u akciji Uhićeni policajci i pročelnica u Vrbovskom: "Ništa od optužbi neće im se moći dokazati"

"Recesija u njemačkom građevinskom sektoru koja se sada prelijeva i na ostale države, vidimo recimo da i u Francuskoj je isto tako dramatična situacija. dakle sigurno će biti otpuštanja na tim tržištima.
Je li to onda prilika za povratak dijela iseljenih?", rekao je Stojić. 

"Poznajem i druge Hrvate koji žive ovdje, koji teško izlaze na kraj sa ovom krizom ovdje i misle da će se vratiti", rekla je Zvjezdana Petričević. 

Trbuhom za kruhom - iz Njemačke u Hrvatsku

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene