Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadomak NATO-a

SAD bi mogle potvrditi pristup Crne Gore u Sjevernoatlantski savez

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neovisno o stavu Rusije, Američki Senat bi ovog tjedna trebao potvrditi pristup Crne Gore NATO-u i tako omogućiti da predsjednik Donald Trump ratificira proširenje Sjevernoatlantskog saveza na tu zemlju

Do konačnog glasovanja trebalo bi doći u sljedećih nekoliko dana, a za izglasavanje je potrebna dvotrećinska većina.

Pročitajte i ovo Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate" Screenshot Vučić oduševljen Srbi bijesni, Trumpov zet u Beogradu želi graditi luksuzne nebodere: "To je van pameti graditi na tom mjestu"

Svi demokrati i gotovo svi republikanci podržavaju proširenje Saveza, kao i administracija predsjednika Donalda Trumpa.

"Ratifikacija pristupa Crne Gore NATO-u je u interesu Sjedinjenih Država", napisao je prošlog tjedna državni tajnik Rex Tillerson šefovima Senata, prenosi AFP.

Do danas je 25 od 28 zemlja članica NATO-a ratificiralo ulazak Crne Gore, koja se nada da će kao punopravna članica sudjelovati na summitu NATO-a 25. svibnja u Bruxellesu.

Sudjelovanje Crne Gore na summitu NATO-a kao članice, a ne promatrača, poslat će jak znak transatlantskog jedinstva te poruku da nijedna treća strana nema pravo veta na odluke NATO-a, istaknuo je Rex Tillerson.

Protiv te odluke je najmanje jedan republikanski senator, Rand Paul, koji drži da je opasno da se Sjedinjene Države angažiraju na obrani jedne nove zemlje.

"Nije razumno proširivati monetarne i vojne obveze Sjedinjenih Država dok naš dug iznosi 20.000 milijardi dolara", objasnio je u priopćenju.

Njegovo protivljenje je izazvalo kritike senatora Johna McCaina koje ga je optužio da radi za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Osim Sjedinjenih Država, Nizozemska i Španjolska trebaju još ratificirati ulazak Crne Gore u NATO. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene