Obavijesti Video Pretražite Navigacija
još nepoznato tko ih je napao

Napad na tankere: Jedan brod još uvijek u plamenu, cijene nafte već počele rasti

Tanker u plamenu (Foto: AFP)
Tanker u plamenu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Tanker u plamenu (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
U napadima na dva tankera u četvrtak u Omanskom zaljevu jedan je zapaljen, a oba napuštena plutaju morem, objavili su brodovlasnici, dok su cijene nafte skočile četiri posto zbog straha za opskrbu energentima s Bliskog istoka.

Brod Front Altar gori u vodama između zaljevskih zemalja i Irana nakon eksplozije koju je prema jednom izvoru izazvala magnetna bomba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna međunarodna suradnja Postoji poseban razlog: Američki sustav protuzračne obrane ''Patriot'' stiže u Zemunik Napadnuti tanker (Foto: TASNIM NEWS / AFP) Rastu napetosti u regiji Brodarska tvrtka: Eksplozija na norveškom tankeru nije posljedica "mehaničke ili ljudske greške"

Posadu norveškog tankera pokupio je brod koji se našao u blizini i prebacio je na iranski spasilački brod.

Drugi tanker u japanskom vlasništvu napušten je nakon što ga je najvjerojatnije pogodio torpedo, objavila je tvrtka koja ga je unajmila. Posada je također evakuirana.

Front Altar, koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka izgrađen je 2016. i dio je flote Frontlinea u vlasništvu Norvežanina Johna Fredriksena. Tanker je navodno ukrcao naftu u Fujairahu, luci Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bernhard Schulte Shipmanagement, tvrtka koja je unajmila japanski brod Kokuku Courageous, objavila je da je taj tanker prevozio metanol iz Saudijske Arabije u Singapur.

Iranski spasilački brodovi pokupili su sva 44 mornara s dva oštećena tankera i prebacili ih u iransku luku Jask, objavila je novinska agencija Irna.

To su drugi takvi napadi u posljednjih mjesec dana blizu Ormuškog tjesnaca, glavnog strateškog pravca za svjetsku oprkrbu naftom.

SAD i Saudijska Arabija optužili su Iran za prošlomjesečni napad na četiri tankera uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata, što Iran odbacuje.

Zasad nitko nije nikoga optužio za incidente u četvrtak.

Rusija je pozvala da se napadi ne koriste za dizanje napetosti s Iranom, prenosi agencija RIA.

"Iskoristio bih priliku i upozorio da se ne donose ishitreni zaključci i ne optužuju oni koji nam se ne sviđaju", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

"U posljednje vrijeme svjedočimo jačanju kampanje političkog, psihološkog i vojnog pritiska na Iran. Ne želimo da se današnji događaji, koji su tragični i šokantni za globalno naftno tržište, iskoriste za daljnje jačanje napetosti s Iranom", dodao je.

Do najnovijih napada dolazi u vrijeme pojačanih tenzija između Irana i Sjedinjenih Država, godinu dana nakon što je Washington izašao iz nuklearnog sporazuma koji su svjetske sile potpisale s Teheranom kako bi ograničile njegov nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

SAD je proteklih tjedana poslao dodatne snage u regiju, optuživši Iran da ugrožava tamošnji morski promet. Teheran to odbacuje.

Washington je prošli mjesec ponovno uveo sankcije kojima se nekim državama, uključujući Japanu, zabranjuje kupovanje iranskih energenata.

Time je velikom broju država praktički zabranjena kupovina iranske nafte, uz prijetnju sankcijama.

Incidenti u četvrtak poklopili su se s posjetom Teheranu Shinza Abea, premijera Japana, američkog saveznika i velikog uvoznika iranske nafte. Abe je pozvao sve strane da ne dozvole da napetosti eskaliraju.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif nazvao je incidente "sumnjivima", jer su se dogodili baš u vrijeme Abeova posjeta.

Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati, većinski sunitske zemlje i suparnici dominantno šijitskog Irana, ranije su upozorili da napadi na tankere u Zaljevu predstavljaju rizik za globalnu opskrbu naftom i za regionalnu stabilnost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene