Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvalio Putinu

NENAJAVLJENI POSJET ASADA MOSKVI: 'Da nije bilo vaših akcija, terorizam bi se proširio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski predsjednik Bašar al Asad nenajavljeno je posjetio Moskvu, što je njegovo prvo službeno putovanje izvan zemlje od početka građanskog rata, kako bi ruskom savezniku zahvalio za njegovu vojnu pomoć sirijskoj vojsci u borbi s pobunjenicima.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad nenajavljeno je posjetio Moskvu, što je njegovo prvo službeno putovanje izvan zemlje od početka građanskog rata, kako bi ruskom savezniku zahvalio za njegovu vojnu pomoć sirijskoj vojsci u borbi s pobunjenicima, a nekoliko sati nakon posjeta, Moskva je za petak u Beču najavila četverostrani susret o tom sukobu na kojemu će sudjelovati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, američki državni tajnik John Kerry, saudijski ministar vanjskih poslova Adel al Džubeir i turski Feridun Sinirlioglu.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Moskva Nisu zadovoljni Rusija zaprijetila Americi i Europi: "Ovo je krađa, vi ste lopovi! Odgovor će biti iznimno oštar"

Potonja trojica su žestoki protivnici Bašara al Asada.

O dolasku sirijskog predsjednika koji se u utorak navečer vratio u Damask, Kremlj je izvijestio tek u srijedu, kada je Asad otputovao iz Rusije, gdje se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom i s drugim ruskim dužnosnicima.

IZBJEGLIČKA KRIZA Od pakla do raja: Nevjerojatan putopis Sirijca koji je prošao svoje 'Čistilište' na putu do Njemačke

Putin je nakon njegova odlaska telefonski razgovarao s Kerryijem, turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom i saudijskim kraljem Salmanom, priopćio je Kremlj koji nije objavio detalje tih razgovora.

Posjet se dogodio dok kampanja ruskog zrakoplovstva ulazi u svoj četvrti tjedan, uz nove napade u zadnja 24 sata tijekom kojih su pogođena 83 cilja "terorističkih" skupina u pokrajinama Idlebu, Alepu, Deir Ezoru, Damasku i Hami, navodi Moskva.

Susret Putin-Asad mogao bi naljutiti kritičare sirijskog predsjednika, napose na Zapadu i u Turskoj, gdje su ruska vojna i politička pomoć sirijskom režimu neprestano na meti kritike.

Usto, turski premijer Ahmet Davutoglu opetovao je u srijedu da eventualna politička tranzicija mora svakako biti "formula koja će jamčiti odlazak" Asada.

Asad je tijekom posjeta Moskvi u utorak, dobro raspoložen i opušten, srdačno zahvalio Putinu na "pomoći".

"Terorizam koji se proširio u regiji zahvatio bi još veće područje da nije bilo vaših (vojnih) akcija i vaše odluke" da intervenirate 30. rujna, rekao je.

"Na vaš zahtjev, pružili smo dragocjenu pomoć sirijskom narodu u borbi s terorizmom", rekao je Putin.

Dvojica čelnika su također istaknula da nakon vojnih operacija mora uslijediti "politički proces".

Ruski čelnik je ocijenio da je političko rješenje moguće tek "uz sudjelovanje svih političkih, etničkih i vjerskih snaga" u zemlji a zadnju riječ će "imati sirijski narod".

Putin koji je upozorio na opasnost od ulaska "terorista" u Rusiju kako bi se osvetili za zračne udare u Siriji, opetovao je zabrinutost zbog toga što se "barem 4000 boraca iz bivših sovjetskih republika bori protiv snaga sirijske vlade".

Od ožujka 2011. u sukobu koji je izbio nakon gušenja prosvjeda u kojima su se tražile reforme, poginulo je više od 250.000 ljudi, a milijuni su izbjegli.

Upletanje Rusije je dodatno zamrsilo sukob i dok Moskva tvrdi da gađa IS i "druge teroriste", Zapad i njegovi saveznici optužuju je da gotovo isključivo cilja pokrajine u kojima režim vodi ofenzive protiv oporbe koju smatraju umjerenom i gdje IS nije prisutan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene