Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Forenzičko izvješće

Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto: Afp
Putinov neprijatelj Aleksej Navaljni, najpoznatiji oporbeni političar, bio je čvrsto vezan za ruke i noge četiri do pet sati prije nego što je proglašen mrtvim, tvrdi novo izvješće.

Ruska organizacija za ljudska prava gulagu.net tvrdi da je forenzičar koji je pregledao tijelo 47-godišnjeg oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog bio pod pritiskom tajnih službi da sakrije svoje nalaze.

U prvim ruskim izvješćima stoji da je Navaljni umro od krvnog ugruška u paklenom arktičkom zatvoru. Sada je u kratkom izvješću organizacija izjavila: "Forenzički stručnjak bio je pod pritiskom prikriti otkriće krvnih ugrušaka u mišićima lista i rukama." To je ukazivalo na stvaranje krvnih ugrušaka kao rezultat poremećaja normalne cirkulacije krvi.

Izvor je rekao da forenzičar vjeruje da je četiri do pet sati prije nastupa biološke smrti zatvorenik bio zavezan za ruke i noge.

Pročitajte i ovo Potraga za Dankom još traje Potraga za malenom Dankom "Kriju još nešto, a postavlja se još jedno pitanje": Stručnjakinja za sigurnost djece o potrazi za tijelom male Danke Ilić

"Njegovi su udovi bili čvrsto vezani, u njima su se stvorili krvni ugrušci koji su potom začepili plućnu arteriju i krvne žile mozga", piše u priopćenju organizacije na čijem je čelu Vladimir Osečkin.

Nije ponuđen nikakav dokaz za tvrdnju o izravnom fizičkom zlostavljanju, ali zapadni čelnici i drugi ruski oporbenjaci već su tvrdili da je Navaljni ubijen po nalogu Vladimira Putina.

Forenzički vještak i istražitelji Istražnog odbora pod velikim su pritiskom Federalne sigurnosne službe (FSB) koja pokušava opstruirati istragu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Čeka nas novi obrat? ANKETA Hoće li Milanović zaista podnijeti ostavku?

Pročitajte i ovo Zoran Milanović CIPEK I PUHOVSKI ZA DNEVNIK.HR Politički analitičari o mogućoj novoj bombi s Pantovčaka: "Možda razlog leži i u ovome"

Rečeno im je da prikriju okolnosti počinjenja teškog zločina protiv Alekseja Navaljnog. Poznato je da su ruske vlasti produžile rok za preliminarnu istragu još uvijek nerazjašnjene smrti zatvorenog ruskog oporbenog čelnika. Novi je datum 20. travnja, prema Ivanu Ždanovu, direktoru Navaljnove Zaklade za borbu protiv korupcije.

"To znači da još uvijek nema službenih informacija od vlade o uzroku smrti", rekao je.

Navaljni je iznenada preminuo 16. veljače u udaljenoj arktičkoj kaznenoj koloniji, gdje je služio 19-godišnju kaznu. On se pojavio na videu nedugo prije smrti i djelovao je zdravo, piše Daily Mail.

Ruske zatvorske vlasti isprva su rekle da se političar osjećao loše i da se onesvijestio nakon šetnje zatvorskim dvorištem, ali do danas nije otkriven konkretan uzrok smrti.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. 17. travnja ANKETA Za koga biste glasali da su danas izbori?

Njegovoj majci Ljudmili Ivanovnoj pokazana je liječnička potvrda u kojoj stoji da je njezin sin umro prirodnom smrću. Njegova supruga rekla je da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio sotona jer je držao tijelo njezina supruga kao taoca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene