Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvavi indijski masakr

Specijalci krenuli u oslobađanje talaca, čuje se nova pucnjava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova pucnjava čula se u danas u blizu hotela u Mumbaiju gdje je oružana skupina u srijedu otela goste. Pucnjava se čula iz sjeverozapadnog krila luksuznog hotela Oberoi, dok su oružane snage krenule s operacijom za oslobođenje približno 200 osoba zadržanih u unutrašnjosti.

Četrnaest osoba neposredno prije evakuirali su iz hotela policajci, kazao je dužnosnik policije u Bombaju Snajay Barve, ističući da se vojska još nalazi u unutrašnjosti luksuznog zdanja.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika Uhićen je VIDEO S pištoljem uletio u crkvu tijekom mise, pokušao upucati svećenika: Kamere snimile napad Policija Malmö Prioritetna meta Strah se širi europskim gradom: "Prijeti se terorističkim napadima, supruga sa kćeri odlazi iz grada"

Pomoćnik predsjednika hotelske grupacije Oberoi, S. S. Mukherji kazao je malo prije da je gotovo 200 osoba još uvijek zatočeno u četvrtak u hotelu.

Naoružani napadači, koji su sinoć navečer izveli seriju koordiniranih napada diljem indijskog grada Mumbaija usmrtivši, prema posljednjim podacima, 104 osobe uz 314 ranjenih, rano jutros još drže desetke talaca, a grad je blokiran vojskom i policijom, izvješćuju mediji. 

Hrvatsko veleposlanstvo u Indiji zasad nema podataka o tome da među taocima ili žrtvama ima državljana Republike Hrvatske.

Brod indijske ratne mornarice presreo je trgovački brod za koji se sumnja da je prevezao teroriste u Mumbai.

'Locirali smo brod i sada smo u procesu ukrcavanja naših snaga i pretraživanja broda', izjavio je kapetan Manohar Nambiar.

U potragu za sumnjivim brodom mornarica je uputila dva patrolna broda i dva zrakoplova, prenosi Reuters.

Prema AP-u, riječ je o brodu MV Alpha koji je u Mumbai nedavno stigao iz Karachia u Pakistanu. 

Napadnuto je najmanje 10 lokacija, uključujući i dva luksuzna hotela, Taj Mahal i Oberoi Trident, gdje su napadači tražili američke i britanske turiste. 

>> 'Napade na Mumbai izvele skupine izvan Indije'

>> Indija: U seriji eksplozija najmanje 80 poginulih, napadači za taoce uzeli turiste

Svi taoci iz Taj hotela su oslobođeni, no ljudi iz Oberoi Hotela još su uvijek zarobljeni, kažu iz indijske policije.

Alex Chamberlain koji je u Mumbaiju bio na službenom putu rekao je za Sky News kako su napadači tražili američke i britanske državljane.

'Rekli su svima da stanemo i dignemo ruke u zrak te da se jave svi britanski i američki državljani. Tada mi je prijatelj rekao da ne glumim heroja te da ne priznam da sam Britanac', ispričao je.

Rakesh Patel, Britanac koji je također odsjeo u Taj hotelu, kažu kako su teroristi ušli kroz  restoran te natjerali sve goste da se dignu. 

'Tražili su sve one s britanskim i američkim putovnicama. Teroristi su imali oko 20 godina  i nosili su bombe', objasnio je.

'Do ovoga trenutka nema saznanja da su među otetima ili stradalima i hrvatski državljani', navodi MVPEI Veleposlanstvo RH u New Delhiju odmah je, po objavi vijesti o napadima, kontaktiralo lokalne vlasti kako bi dobilo informacije o eventualnoj uključenosti hrvatskih državljana u aktualna događanja u Mumbaiju, piše MVPEI.

Najmanje četvorica stranih državljana, britanski, japanski, australski i talijanski, poginula su u srijedu navečer u Mumbaiju, a agencije javljaju kako se ondje u trenutku napada u hotelu Taj Mahal zatekla skupina od 30 zastupnika i ostalih dužnosnika Europskog parlamenta, no da među njima nema ranjenih. 

Indijska novinska agencija Press Trust of India koja se poziva na liječničke izvore, izvijestila je kako su među poginulima jedan poslovni čovjek iz Japana i jedan 49-godišnji Australac. Visoki britanski povjerenik u Indiji za istu je agenciju izjavio kako je među poginulima i jedan Britanac.

Tokijska tvrtka Mitsui Marubeni Liquefied Gas potvrdila je da je u nizu bombaških napada u Mumbaiju poginuo njihov tridesetosmogodišnji djelatnik. Među ozlijeđenima u napadu su, prenosi državna televizija NDTV državljani Australije, SAD-a, Španjolske, Norveške, Kanade, Singapura, Italije i Velike Britanije .

Glasnogovornica institucije sa sjedištem u Bruxellesu, Jaume Duch za France presse je izjavila kako su svi parlamentarci i ostali dužnosnici dobro te kako nema ozlijeđenih. 

Jedan od parlamentaraca Daniel Caspary u telefonskom razgovoru s novinarom agencije dpa rekao je kako se, u trenutku kad je u predvorje hotela upala skupina naoružanih muškaraca i otvorila vatru, s kolegama nalazio upravo ondje.

'Bilo nas je 25 od ukupno 30. Svi smo, nasreću, uspjeli izbjeći metke', rekao je. Uspjeli su i pobjeći iz hotela, a utočište su pronašli u francuskom konzulatu u Mumbaiju. Očekuju povratak u Europu, kazao je Caspary. 

Visoki britanski povjerenik u Indiji, Richard Stagg, koji je sa suradnicima obišao većinu bolnica u centru grada izjavio je kako je u napadu poginuo jedan britanski državljanin te da ih je sedmero ranjeno. Prebačeni su u bolnicu i ondje im je pružena pomoć.

France presse prenosi kako je među zatočenim gostima u dvama luskuznim hotelima Mumbaija, Taj Mahalu i Oberoi Tridentu i deset japanskih državljana.

Iako nisu oteti, ne mogu pobjeći, jer se ondje još uvijek nalazi skupina naoružanih muškaraca, izjavio je u četvrtak glasnogovornik japanske vlade, Takeo Kawamura, dodavši kako su svi japanski državljani neozlijeđeni

Odgovornost za napad preuzela je nepoznata islamistička skupina 'Dekanski mudžahedini' tražeći osobađanje 'mudžahedina' iz indijskih zatvora Stručnjaci za borbu protiv terorizma su ocijenili kako napad nosi sva obilježja Al Qaide.

Zgrade hotela u kojima napadači drže taoce okružuje vojska, kao i jednu uredsku zgradu, gdje su također taoci. Mediji izvješćuju da su u hotelima u tijeku akcije komandosa na oslobađanju talaca.

Požar koji je tijekom noći gorio u hotelu Taj Mahal lokaliziran je, a vatrogasci su i dalje ispred hotela. Policija je objavila da je su četiri osumnjičene terorista ubijena, a devet ih je uhićeno.

Sa svitanjem u Mumbaiju, stanje je i dalje konfuzno, uz izvješća o pucnjavi i eksplozijama sa sedam do 16 lokacija. Glavni željeznički kolodvor u gradu, bolnica, restoran i dva hotela, neke su od napadnutih lokacija.

Američki State Department objavio je kako za sada nema podataka o mogućim američkim žrtvama napada, no otvorio je posebnu telefonsku liniju za pozive rođaka i prijatelja Amerikanaca, koji bi se mogli nalaziti u opasnosti u Mumbaiju.

'Mumbai je New York Indije i ovo je jasan napad na zapadnjake', izjavio je Clive Williams, stručnjak za terorizam sa Australskog nacionalnog sveučilišta.

'Uzimanje za metu Britanaca i Amerikanaca znači da postoji novi 'modus operandi'', ocijenio je Williams u izjavi za agenciju Bloomberg.

'Bio je to čisti kaos. Svaki puta kada smo čuli pucnjavu oni su bili odmah iz nas', izjavila je ze CNN Manuela Testolini, poslovna žene iz Kanade koja je večerala u hotelu Oberoi kada su upali napadači.

Bijela kuća, State Department i novoizabrani američki predsjednik Barack Obama, predvodili su globalnu osudu napada Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je da napadači budu 'brzo izvedeni pred lice pravde'.

Indijska predsjednica Pratibha Devisingh Patil osudila je napade u Mumbaiju u četvrtak tijekom svoga posjeta Vijetnamu.

'Najsnažnije osuđujem teroristički napad u Mumbaiju. To je bezuman napad i djelo je onih koji ne poštuju ljudski život i idu putem destrukcije', rekla je nakon sastanka s vijetnamskim predsjednikom Nguyenom Minhom Trietom. 

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer snažno je u četvrtak osudio niz terorističkih napada.

'Najoštrije osuđujem besmislene i nasumične terorističke napade u Mombaiju. Napadati nevine ljude, turiste i pacijente u bolnicama bezočan je i kukavički čin. NATO kao dio međunarodne zajednice odlučan je u tome da neće štedjeti napore u borbi protiv terorizma, kojem ne bi trebalo biti mjesta u 21. stoljeću', kaže se u Schefferovoj izjavi.

Jedanaestorica policajaca poginula su u nizu napada u Mumbaiju.

Obama osudio napad u Mumbaiju

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u srijedu je oštro osudio teroristički napad u indijskom Mumbaiju, i izrazio sućut žrtvama, njihovim obiteljima i narodu Indije.

'Novoizabrani predsjednik Obama oštro osuđuje današnji teroristički napad u Mumbaiju. Njegove su misli i molitve sa žrtvama, njihovim obiteljima i narodom Indije. Ti koordinirani napadi na nevine civile pokazuju duboku prijetnju terorizma', navodi se u priopćenju koje objavila je glasnogovornica Obamina tranzicijskog tima Brooke Anderson.

'SAD će nastaviti s jačanjem našeg partnerstva s Indijom i državama diljem svijeta kako bi se iskorijenile i uništile terorističke mreže', poručio je Obama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene