Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisluškivali razgovore

MI5: Libijci planiraju terorističke napade na Britaniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je danas da će Libijci sami odlučiti o sudbini svoga čelnika Moamera Gadafija, javljaju agencije.

'Budućnost Libije, njezin politički izbor, uključujući i sudbinu Moamera Gadafija, nije naš problem. O tome će odlučivati Libijci', rekao je Sarkozy na kratkom brifingu za novinare po završetku prvog dana summita EU-a. Dodao je kako je saveznička vojna akcija u Libiji 'spasila tisuće i tisuće života'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Igra mačke i miša Gadafi zauzeo dio Misrate, Sarkozy i Cameron poručuju da odmah ode Slika nije dostupna Gadafi o bivšim saveznicima 'Berlusconi me izdao, a Sarkozy je mentalno poremećen'

>> NATO preuzima zapovjedništvo u Libiji

'Da koalicija nije intervenirala, stanovništvo Bengazija postalo bi žrtvom masakra i barbarskog ludila diktatora. Pokolj je bio pitanje sata', rekao je Sarkozy. Vojnu akciju opravdao je i prisjećanjem da 1995. godine ništa nije učinjeno kako bi se od sličnog pokolja spasilo bošnjačko stanovništvo Srebrenice.

Britanska obavještajna služba MI5 upozorila je jučer na moguću odmazdu Libije i terorističke napade u Velikoj Britaniji, kao odgovor na bombardiranje Gadafijevim snaga. MI5 je do saznanja došao prisluškivanjem stotina razgovora među Libijcima u Velikoj Britaniji, koji su zadržali veze s Tripolijem.

Clintov misiju već proglasila uspješnom

Snage Moamera Gadafija su potisnute, humanitarna katastrofa u Bengaziju je izbjegnuta, a zračne i protuzračne snage libijskog režima u najvećoj su mjeri neutralizirane, izjavila je američka držana tajnica Hillary Clinton jučer navečer. Priznavši vodstvo Sjedinjenih Država u prvim danima zračnih operacija iznad Libije, Clinton je naglasila kako je s vremenom smanjen broj zračnih misija američkih zrakoplova, a povećan je drugih koalicijskih zemalja.

'Danas smo poduzeli sljedeći korak. Usuglasili smo se u NATO-u da će Savez preuzeti zapovijedanje nad operacijama provedbe zone zabrane leta', rekla je Clinton, nedugo nakon što je glavni tajnik NATO-a Andres Fogh Rasmussen u Bruxellesu objavio da je postignut dogovor o tome da Savez preuzme zapovjedništvo nad tim segmentom operacije. 'Svih 28 članica NATO-a odobrilo je vojnim dužnosnicima sastavljanje plana po kojem bi NATO preuzeo širu misiju zaštite libijskih civila', rekla je Clinton.

Dužnosnici NATO-a objavili su da bi odluka o proširenju mandata, što bi Savezu omogućilo da preuzme zapovjedništvo nad svim operacijama u Libiji i napadne ciljeve na tlu u svrhu zaštite civila, mogla biti donijeta u nedjelju. (B.V./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene