Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turska odustala

NATO preuzima zapovjedništvo u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO je postigao dogovor o preuzimanju zapovjedništva nad svim savezničkim vojnim operacijama u Libiji od SAD-a nakon nekoliko dana ponekad užarene rasprave s Turskom.

'Kompromis je u načelu postignut i to u vrlo kratkom vremenu', rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu novinarima u Ankari. 'Operacija će u potpunosti biti predana pod zapovjedništvo NATO-a'. Dogovor je postignut nakon telefonskog konferencijskog razgovora između američke državne tajnice Hillary Clinton i šefova diplomacije Turske, Francuske i Britanije.



Ranije su turski čelnici bacili novu sjenu sumnje na motive koji stoje iza međunarodne intervencije u Libiji, naznačivši da je akcija više pokrenuta zbog nafte i rudnih bogatstva, a manje zbog želje da se zaštite civili od snaga Moamera Gadafija.
Davutoglu je rekao da će NATO preuzeti zapovjedništvo što je prije moguće, u roku od dan ili dva. Dužnosnici NATO-a su izjavili da je potrebno 72 sata za aktivaciju zapovjedništva nakon usvajanja direktive.

>> CNN-ov analitičar: Situacija u Libiji ista kao i u BiH '95.

Američki predsjednik Barack Obama, koji nastoji izvući Washington iz dva rata u muslimanskim zemljama, Iraku i Afganistanu, ustrajao je na tome da SAD želi predati odgovornost za libijsku operaciju NATO-u za nekoliko dana.
Turski parlament u je prihvatio vladinu odluku o pridruživanju NATO-ovoj pomorskoj operaciji provedbe UN-ovog embarga na isporuke oružja Libiji. Turska, muslimanska članica zapadnog saveza, pristala je poslati četiri fregate, podmornicu i brod za podršku pomorskoj operaciji. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene