Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljeni rezultati istrage

Mariborski virus: Sedam kućnih pretraga, zaplijena 75 računala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska policija predstavila je na konferenciji za novinare u Ljubljani neke od dosadašnjih rezultata istrage o 'mariborskom' računalnom virusu koji je od kraja 2009. zarazio 12 milijuna računala širom svijeta.

Kako je na konferenciji za novinare kojoj je nazočio i predstavnik američkog FBI-a u Beču rekao šef odjela za računalni kriminal slovenske kriminalističke policije Toni Kastelic, u Sloveniji je u vezi s tim slučajem u zadnje vrijeme izvedeno sedam kućnih pretraga na području Maribora, Celja i Krškoga, zaplijenjeno 75 komada računala i programske opreme, a privremeno su bile uhićene dvije osobe.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

Jedna od uhićenih osoba tereti se za izradu ilegalnog računalnog programa (virusa) za neovlašteni upad u informacijske sustave, za što bi mogla biti osuđena do jedne godine zatvora, a druga za pranje novca, za što je zakonom predviđena kazna i do 10 godina zatvora. Osumnjičenima je sudskom odlukom blokirano raspolaganje pokretnom i nepokretnom imovinom.

Iako slovenska policija i FBI u sadašnjoj fazi istrage nisu izašli s imenima uhićenih, slovenski portali navode da se u jednom slučaju radi o osobi pod nadimkom 'Iserdo' kojim se predstavljao na internetu nudeći svoj program-virus po cijenama od 500 do 1300 eura iza kojega se krije 23-godišnji mariborski student D.J. (Dejan Janžekovič) kojega je policija ispitala, a onda pustila uz jamčevinu.

Osumnjičena za pranje novca je navodno također 23-godišnja Mariborčanka, njegova prijateljica, na čiji je račun stizao novac za virus. Ona se, navode slovenski mediji, brani da nije znala o čemu je riječ i negira da je bila svjesna da se radi o pranju novca.

Španjolska policija je prije pet mjeseci, u suradnji s kriminalističkim policijama drugih država, uhitila tri osobe povezane s istim slučajem. Riječ je o cyber-kriminalcima koji su preko mreže 'Mariposa net' od kraja 2009. zarazili 12 milijuna računala po svijetu koja pripadaju poduzećima, bankama i pojedincima, preuzimajući nad njima kontrolu virusnim programom kako bi neovlašteno došli do zaporki za online-bankovno poslovanje i do brojeva kreditnih kartica. Šteta koja je time izazvana za sada nije poznata, rečeno je na konferenciji za novinare u Ljubljani.

>> Slovenski hakeri kreirali najrazorniji računalni virus

Predstavnik bečkog ureda FBI-a Stephen Gaudin koji je nazočio konferenciji za novinare u Ljubljani rekao je da ne može otkriti više detalja u vezi sa slučajem zbog interesa međunarodne istrage, ali je pohvalio slovenske kolege zbog rezultata i suradnje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene