Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod istragom FBI-a

Slovenski hakeri kreirali najrazorniji računalni virus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski policajci, u suradnji s FBI-om, otkrili su tri Slovenca iz Maribora, autora najopasnijeg računalnog virusa. Pomoću virusa slovenski hakeri došli su do podataka o kreditnim karticama, lozinki za internetsko bankarstvo i mnogih drugih informacija.

Policija je pretražila više kuća i obavila nekoliko razgovora sa slovenskim državljanima. Istraga je tek u početnoj fazi, a bit će opsežna i međunarodnog karaktera, jer su zarazili mnogo računala i druge računalne opreme, piše 24ur.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Tri osumnjičena Slovenca iz Maribora mlađa su od 25 godina. Radi se o dva bivša studenta i jednoj studentici mariborskog Fakulteta za računalstvo. Španjolskoj internetskoj stranici 'Mariposa' prodali su virus, kojim je onda zaraženo oko 13 milijuna računala diljem svijeta. Među zaraženima su i brojna računala velikih američkih tvrtki i banaka. Pretpostavlja se da se radi o 750 tvrtki i 40 banaka.

Svaki virusni program navodno su prodali za 40 tisuća eura, zbog čega su si lako priuštili i luksuzan stan, iako su bili nezaposleni. Španjolski hakeri zatim bi virus dalje širili. Najviše se isticao 31-godišnji Netkairo, koji je navodno napadao internetske stranice vlade i sigurnosno-obavijesnih agencija, a prouzročio je i veliku štetu. Uhitila ga je španjolska policija još 3. veljače, a pregledom njegovog računala došli su do podataka za daljnju istragu. Pošto Slovenija ne izručuje svoje državljanine, slovenskim hakerima trebalo bi se suditi u domovini, a prijeti im do pet godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene