Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ženske kvote

U ovom gradu za vodeće funkcije kandidirale su se samo žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kažu da žena drži tri kuta kuće. Sve više žena sada želi držati konce u rukama i u gradovima, općinama i županijama. Uskoro će za to imati i priliku. Za ove lokalne izbore stranke će morati ispuniti takozvanu "žensku kvotu" ako žele izbjeći visoke novčane kazne.

Nakon 16 godina vodeći korak Milanu Bandiću mogla bi preoteti upravo - žena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lokalni izbori 2017 Nova TV uputila poziv dvama kandidatima, no dolazak je zasad potvrdila samo Mrak Taritaš Slika nije dostupna OBRAČUN NA TWITTERU Urnebesan odgovor Anke Mrak Taritaš na poziv Milana Bandića

„Zagrepčane i mene teško tko može pobijediti. Ali sve treba uvažavati. Ako podcijenite svoje suparnike to je početak vašeg kraja, ako ih precijenite, onda je to vaš kraj automatski“, kaže zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Žene su do sada na lokalnim razinama većinom osvajale zamjenička mjesta. Ovaj put mnoge ciljaju na čelno.

„Lokalni izbori su komunalni izbori, i u literaturi su tako prepoznati, i tu se prepoznaje da žene mogu dobro upravljati gradovima“, kaže Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba (HNS).

Dvostruka ženska snaga u Dugoj Resi

Duga Resa jedan je od gradova u kojima HDZ dvostrukom ženskom snagom - ravnateljicama škole i doma zdravlja, želi osvojiti vlast.

„To su moji sugrađani, ja živim u ovom gradu otkad sam se rodila, i tu sve ljude uglavnom poznajem. Stvarno mi je interes da ljudi budu zadovoljni“, kaže Dijana Zadrović, kandidatkinja za gradonačelnice Duge Rese (HDZ).

Na izborima 2013. žene su u Hrvatskoj izabrane na čelo jedne županije, 11 gradova i 28 općina.

Ove godine ta bi statistika mogla postati bolja jer će i kandidatkinja biti više.

„Sada žene hoće biti prve, imaju volju, odgovornost, odlučnost i na kraju krajeva mnogi bi rekli i drskost da ulaze u takvu jednu političku borbu“, kaže Tatjana Šimac Bonačić, kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika (SDP).

Politika nema milosti

Bez obzira na to što su nježniji spol, politika nema milosti.

„Puno teže moram istaći zbog svih onih drugih obaveza koje obavljaju i kao majke i kao žene“, kaže Ana-Marija Petin, kandidatkinja za gradonačelnicu Orahovice (HSS).

Na ovim izborima na listama će morati biti najmanje 40 % žena.

„Mi smo upravo iz središnjice HDZ-a uputili dopis našim županijskim, gradskim i općinskim organizacijama u kojima od njih tražimo da poštuju zakonske odredbe“, kazao je Gordan Jandroković, glavni tajnik.

„Ili će ispuniti ili će platiti kaznu, kazne nisu male, za razliku od parlamentarnih, ovdje su kazne puno veće“, kaže Arsen Bauk (SDP).

Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik odbora za ravnopravnost spolova kazao je kako „država koja ne koristi potencijal žena ima samo jednu ruku“.

„Ona koja koristi potencijal oba spola ima obje ruke i puno je ekonomski snažnija“, kaže Sinčić.

Uspjeh bude vidljiv i u jednom mandatu. Općina Gradec kojom vlada 46 % žena na čelu s Mostovom Ljubicom Ambrušec, oduševila je kanadskog veleposlanika.

Zanimljivost na ovim izborima su i Vodice gdje su kandidaturu do sada najavile - samo žene.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene