455278
455278
455278
455278
455278

U STRAHU OD RUSKE INVAZIJE "Rusija neće oklijevati upotrijebiti vojnu silu protiv nas"

  • , 29.10.2016., 14:38
  • Autor:
  • komentara

Litva je objavila knjižicu s uputama građanima kako se ponašati i što učiniti u slučaju ruske invazije.

 
 
 
 
Vježbe vojske Litve (Foto: AFP)
Vježbe vojske Litve (Foto: AFP)

U bivšoj baltičkoj republici SSSR-a podijeljeno je na desetke tisuća vodiča za preživljavanje u kojima se na 75 stranica nalaze savjeti za preživljavanje u slučaju da Rusija napadne njihovu državu. Upozorava se da Rusija neće oklijevati upotrijebiti vojnu silu protiv svojih susjeda.

Vlada Litve također je pokrenula i telefonsku liniju za građane na koju mogu prijaviti svakog na kog sumnjaju da je možda - špijun.

"Svaki Litavac može biti meta špijuna", kazao je Darius Jauniskis, šef odjela državne sigurnosti.

U vodiču za preživljavanje navedeno je kako prepoznati ruske tenkove, mine i kao preživjeti u divljini.

"Vrlo je važno da su civili svjesni situacije i da imaju želju za pružanjem otpora - u tom slučaju agresoru će biti teže stvoriti uvjete za vojnu invaziju", jedna je od rečenica u knjižici.

Odnosi Rusije i njezinih baltičkih susjeda pogoršali su se od 2014. kada je došlo do odcjepljenja Krima i rata u istočnoj Ukrajini. Litva je članica NATO-a od 2004. godine. Plan je NATO-a da ojača svoje snage u baltičkim zemljama, upravo u strahu od ruske invazije, piše BBC.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se