Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Obruč zaštite'

Kršćani tijelima štitili muslimane od Mubarakovih pristaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usred krvavih nemira u Egiptu svijet je obišla fotografija zajedništva koja prikazuje kršćane koji su stali u zaštitnički 'obruč' oko muslimana tijekom molitve i tako ih štitili od mogućeg napada.

Nakon molitve u podne, koja je prošla u mirnom tonu, deseci tisuća Egipćana glasno je stala pozivati Hosnija Mubaraka na odlazak s vlasti, javlja BBC. Predsjednik koji je na čelu države već 30 godina jučer je izjavio kako bi otišao i prije isteka mandata, ali se boji da bi tada u zemlji zavladao kaos.

Pročitajte i ovo Ksenobofija (Foto: Dnevnik.hr) Burne reakcije Molitva na parkingu: Sisački imam odgovorio je li uobičajeno da muslimani mole na ulici Slika nije dostupna Odustali od napada MUSLIMANI ŠTITILI KRŠĆANE OD DŽIHADISTA 'Ili nas ubijte sve ili nas ostavite na miru'

U nezapamćenim neredima na ulicama Kaira poginulo je najmanje 13 ljudi, a stotine su ozlijeđene, javlja Al Jazeera.

>> Napetost raste, vojska sprečava nasilje

Današnjim 'Danom odlaska' prosvjednici obilježavaju krvavi tjedan koji je iza njih i nadaju se, ulazak u novo razdoblje. Upravo to novo razdoblje simbolizira i fotografija kršćana koji su se primili za ruke i stvorili zaštitnički 'obruč' oko muslimana tijekom molitve.

Pozivi na mir, protiv nasilja u Egiptu

U Egiptu se zbivaju promjene, a nasilje prema narodu i novinarima potpuno je neprihvatljivo, poručili su Ujedinjeni narodi i strani čelnici, na dan koji su prosvjednici okupljeni u središtu Kaira, odredili kao rok za ostavku predsjednika Hosnija Mubaraka koji to još odbija.

Agencija AFP prenosi da su deseci tisuća prosvjednika molili na središnjem trgu Tahrir gdje im je imam Haled al-Marakbi poručio: 'Rođeni smo slobodni i živjet ćemo slobodni ... Budite strpljivi do pobjede'. Prema pisanju dnevnika The New York Times američka uprava pregovara s Mubarakom o njegovu odlasku i predaji prijelazne vlade potpredsjedniku Omaru Sulejmanu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu kako su on i 'njemački predsjednik (Christian Wulff) vrlo zabrinuti zbog zastrašivanja stranih medija i ograničenja u Kairu. To je skandalozno i potpuno neprihvatljivo'.

Ban je ponovio poziv na miran prijenos vlasti u Egiptu i rekao da je UN spreman pomoći te će o Egiptu razgovarati s članicama Vijeća sigurnosti UN-a kada se vrati u New York. UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay pozvala je egipatske vlasti da 'transparentno i nepristrano' istraže nasilje.

Scene nasilja šokirale svijet

'Gledali smo šokantne scene obračuna protivničkih skupina Molotovljevim koktelima i kamenjem', rekla je Pillay i osudila što je 'ponovno policija bila odsutna, a vojska neuspješna u razdvajanju protivnika'.

AFP iz Kaira javlja da su stotine prosvjednika nastavile pristizati u središte Kaira gdje u petak nisu primijećeni Mubarakovi pristaše koji su se protivnicima sukobljavali u srijedu i četvrtak.

'Promjene se u Egiptu zbivaju kao što je bilo u Tunisu, no nasilje i prolijevanje krvi mora prestati', rekla je Pillay. Protiv nasilja u Egiptu izjasnilo se i rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćenjem u kojem kaže da je 'neprihvatljivo nasilje protiv predstavnika medija koji postupaju u okviru zakona'.

Ruski MVP podsjeća da je ekipu ruske televizije Zvezda privela egipatska vojna obavještajna služba 1. i 2. veljače. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene