Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burne reakcije

Molitva na parkingu: Sisački imam odgovorio je li uobičajeno da muslimani mole na ulici

Ksenobofija (Foto: Dnevnik.hr)
Ksenobofija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ksenobofija (Foto: Dnevnik.hr) Ksenobofija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Molitva (Foto: Dnevnik.hr) Molitva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Molitva (Foto: Dnevnik.hr) Molitva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Parkiralište na kojem su se molili (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Prizor skupine muslimana koji kleče i mole na jednom parkiralištu iznenadio je Splićane. Reakcije na društvenim mrežama su burne, a oglasila se i policija. Raspravu je dodatno podgrijao jedan splitski gradski vijećnik.

Molitva muslimana na parkiralištu u Splitu još uvijek se prepričava. Na snimci se skupina muškaraca u tradicionalnoj odjeći s Bliskog istoka klanja na molitvenom tepihu pored automobila.

Pročitajte i ovo Maltretiranje djevojke u Splitu Kriminalistička obrada u tijeku Dvije nasilnice iz Splita noć provele u policijskoj postaji: Prijeti im visoka kazna Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..."

''Nema veze gdje je, neobično je svugdje na ulici gdje se moli. To su crkve, džamije. A ulica nije za moliti se'', kaže Branko iz Splita.

Više građana zbog svega je nazvalo policiju i poslalo im fotografije. ''Osobe tijekom zadržavanja na navedenom mjestu svojim ponašanjem nisu ostvarile obilježja prekršaja, niti kaznenog djela'', priopćili su iz policije.

Je li uobičajeno da muslimani mole na ulici, pitali smo sisačkog imama. ''Molitva se obavlja u kućama, u određenim molitvenim prostorijama, ali postoji iznimka, iznimna situacija, ako je putnik u pitanju da gdje se zatekne da pronađe nekakvu mogućnost da obavi molitvu, ali ne na ovakav način'', pojašnjava Alem ef. Crnkić, sisački imam.

Martin Pauk, gradski vijećnik Neovisnih za Hrvatsku na Facebooku je objavio da nema ništa protiv druge vjere te da ima nekoliko prijatelja muslimana.

''Nitko nikome ne brani da se moli i obraća Bogu, ali način na koji je ovaj performans izveden daje nam za pravo da se zapitamo je li riječ o običnoj molitvi ili pak o odašiljanju poruke'', piše Pauk.

No ide i korak dalje: ''Iz ovog njihovog ponašanja sasvim je jasan cilj ovog performansa, odnosno slanje poruke koja glasi: 'Došli smo. Tu smo. Dolazi nas još' Poput psa koji dođe na livadu pa ima ogromnu potrebu da se pomokri po njoj i tako označi teritorij, tako su i ovi došljaci s drugog kontinenta upravo označili parking. Nakon parkinga slijedi park, pa kvart, grad, država''

''Postavljam sam sebi pitanje bi li ta reakcija bila, na primjer, ako bi jedna skupina ljudi, vjernika, katolika kleknula na to isto mjesto i izmolila krunicu. Bi li drugi ljudi isto na takav način reagirali'', kaže Crnkić.

Iz policije za sada ne komentiraju je li vijećnik objavom na Facebooku prekršio zakon.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene