Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudit će mu za korupciju

KP Kine isključila Bo Xilaija, predaje ga sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centralni je komitet Kineske komunističke partije iz članstva isključio Boa Xilaija, kojemu će se suditi za korupciju.

Centralni komitet Kineske komunističke partije (CK KPK) u petak je iz članstva isključio Boa Xilaija, donedavna visokog dužnosnika, kojemu će se suditi za korupciju, izvijestila je državna agencija Xinhua o novoj fazi skandala s ubojstvom koje je potreslo partiju prije kongresa koji će birati novo vodstvo.

Boova supruga Gu Kailai, književnica i uspješna pravnica u kolovozu je osuđena na smrtnu kaznu s odgodom zbog ubojstva trovanjem britanskog poslovnog partnera Neila Heywooda, a izbacivanje Boa iz stranke te najava suđenja dio su operacije čišćenja partije od tog skandala prije kongresa 8. studenoga, pišu BBC i Reuters.

CK KPK na istom je sastanku u petak odlučio pravosudnim tijelima proslijediti ranije naručeno partijsko izvješće o Bou. Istraga je pokazala da je 63-godišnji Bo kršio partijsku disciplinu i počinio pogreške koje obuhvaćaju korupciju, zloporabu ovlasti, mito i nezakonite odnose sa ženama.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

>> Kineski čelnik optužen za špijuniranje predsjednika

Bo je "počinio teške pogreške i snosi najveću odgovornost" iz doba kada je bio dužnosnik u Dalianu i Liaoningu te kada je bio ministar trgovine. Napose je odgovoran za pogreške u slučaju ubojstva Neila Heywooda za što je, osim Boove supruge, osuđen i bivši policijski zapovjednik Chongquinga, Wang Lijun, na 15 godina zatvora zbog "zaobilaženja zakona, zloporabe ovlasti, uzimanja mita". "Postupanje Boa Xialija nanijelo je teške posljedice, teško naštetilo ugledu partije i države", stoji u vladinu priopćenju.

Potezi CK KPK učinjeni su mjesec i po dana do kongresa na kojem se očekuje smjena središnjeg vodstva što se provodi svakih deset godina. Skandal s ubojstvom među najvećima je u Kini u zadnjih nekoliko desetljeća tim više što je sam Bo Xilai do izbijanjska skandala bio među vodećim kandidatima za najvišu dužnost u Kini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene