Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Špijun unutar susatava?

Kineski čelnik optužen za špijuniranje predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki čelnik Bo Xilai, čija je propast trenutno u žiži interesa u Kini, ubrzao je svoj pad prisluškivanjem dužnosnika Komunističke partije među kojima i predsjednika Hu Jintaoa, piše u četvrtak New York Times.

Telefonski razgovori praktički svih visokih dužnosnika koji su posjetili grad Chongqing, na jugozapadu zemlje, prisluškivani su, tvrdi dnevnik citirajući anonimne izvore unutar KP Kine.

No, jednog dana, službe središnje vlade otkrile su prisluškivanje telefonskog poziva Chongqingu šefa države Hu Jintaoa. To je otkriće potaklo istragu koja je ubrzala uklanjanje Bo Xilaija, čiji je atipičan i kićeni stil vladanja već smetao Pekingu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljeno 'suđenje stoljeća' Odbacio svjedočenje supruge koja je osuđena zbog ubojstva Slika nije dostupna Suđenje stoljeća VRHUNAC POLITIČKOG SKANDALA!

>> Žele mir: Kina upozorila Sj. Koreju da ne provodi nuklearni pokus

Bo je smijenjen s položaja čelnika Komunističke partije u Chongqingu u ožujku, a potom izabačen i iz politbiroa. Njegovu se suprugu sumnjiči za ubojstvo jednog Britanca.

Najveća politička afera u Kini u zadnjih nekoliko desetljeća

Saga o Bo Xilaiju, najveća politička afera u Kini unazad nekoliko desetljeća, živo zanima kinesko stanovništvo. Među kolateralnim žrtvama tog skandala na vrhu nalazi se i Bo Xiyong, brat Bo Xilaija, koji je dao ostavku na mjesto pomoćnika predsjednika China Everbright International, tvrtke koja je dio kineskog državnog konglomerata.

S položaja je otišao "kako bi smanjio moguće negativne posljedice po tvrtku zbog nedavno objavljenih informacija o njegovoj obitelji".

Bo Guagua, 24-godišnji sin Bo Xilaija, branio se ovog tjedna od optužbi da je koristio prednosti svojeg položaja za studiranje na uglednim stranim školama kao i da je vozio Ferrari te vodio život zlatne mladeži zahvaljujući ocu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene