Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudionici su identificirani

Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije"

Xhelal Svecla
Xhelal Svecla Foto: Guliverimage
Krajnje je vrijeme da tužiteljstvo u Prištini pokrene proces podizanja optužnice za događaje u Banjskoj na sjeveru Kosova koncem rujna i objavi konačno izvješće jer je većina sudionika identificirana, ocijenio je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla.

Tijekom oružanog incidenta u selu Banjska na sjeveru Kosova 24. rujna prošle godine u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije poginuo je jedan policajac i trojica pripadnika te skupine, više ih je uhapšeno, a Kosovska policija je narednih dana zaplijenila veću količinu oružja, streljiva i vojne opreme.

Priština je optužila Beograd da stoji iza tog napada, što su najviši srbijanski dužnosnici, počev od predsjednika Aleksanda Vučića, kategorički nijekali.

Odgovornost za napad je, međutim, preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke, te je istovremeno podnio ostavku u SL.

Radoičić je nakon toga u Beogradu priveden, saslušan, a potom za manje od 48 sati pušten, uz zabranu napuštanja zemlje, ali nikakav kazneni postupak u Srbiji protiv njega nije pokrenut.

Kosovski ministar unutarnjih poslova je, prema navodima kosovskih medija, rekao da je policija poslije oružanog sukoba poduzela istražni proces, "najveći u svojoj povijesti".

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Centar Resnik Tomašević najavio raskid važnog ugovora: "Ovo je strateški najbitnije zemljište na teritoriju grada Zagreba"

Pročitajte i ovo Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima

"Dio tih svjedočenja je javan, a dio je u rukama tužiteljstva. Čvrsto vjerujem kako je krajnje vreme da kosovsko tužiteljstvo počne s podizanjem optužnica ili bar sačini konačno izvješće", rekao je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla, a njegovu zjavu objavio portal Kosovo online.

Svecla je, ukazavši na povezanost sigurnosti "sa drugim segmentima rada institucija, napose u diplomaciji", rekao kako bi međunarodni partneri Kosova trebali biti "službeno obavješteni o tome šta se desilo s napadom u Banjskoj, ali i o tome šta je otkriveno“.

Sveclina izjava uslijedila je nekoliko dana nakon posjeta britanskog šefa diplomacije Davida Camerona Kosovu koji je, u izvješću parlamentarcima u Londonu, među ostalim, rekao da je sukob u Banjskoj mogao dovesti do veoma opasne situacije, objavilo je prištinski portal reporteri.net.

Pročitajte i ovo Zastoj tramvaja Mreža je sanirana Prometni kolaps u centru Zagreba: "Je l' može proći neki dan, a da se ne dogodi zastoj?"

Kosovski ministar vjeruje kako "postoji više nego dovoljno dokaza za podizanje optužnice".

"Identificirali smo većinu sudionika, njihovu prošlost, njihovo angažiranje u drugim slučajevima, jer se ta skupina, ili njezin veliki dio, bavila kriminalnom djelatnošću i ranije“, rekao je kosovski ministar unutarnjih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene