Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo nije borba jedne zemlje'

TOČKA PREOKRETA 'Ovo je trenutak kada smo konačno odlučili spasiti naš planet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u subotu ratificirala Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping u subotu su svoje zemlje pridružili Pariškom sporazumu o klimi čime su znatno ojačani globalni napori u borbi protiv klimatskih promjena.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Slika nije dostupna "Dobrodošli u pakao" G20 u Hamburgu: Summit svih razlika i teških tema

Na margini summita G20 u kineskom Hanghzou, Obama i Xi glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu predali pismenu potvrdu da njihove zemlje pristupaju spomenutom sporazumu. Države G20 odgovorne su za 80 posto svjetske emisije stakleničkih plinova.

Barack Obama je kazao kako se nada da će Pariški sporazum biti upamćen kao trenutak kada se cijeli svijet ujedinio kako bi zaustavio globalno zagrijavanje.

'Ovo nije borba jedne zemlje jer niti jedna svjetska sila u ovoj borbi ne može pobijediti sama. Jednog dana shvatit ćemo da je ovo bio trenutak kada smo odlučili spasiti naš planet', poručio je Obama.

Kineski parlament u subotu je ratificirao Pariški sporazum o klimatskim promjenama, no u američkom slučaju Kongres to nije morao učiniti. Sporazum je prošlog prosinca u Parizu potpisalo skoro 200 zemalja i to je prvi svjetski akcijski plan za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i zadržavanje porasta globalne temperature na manje od dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Sporazum će stupiti na snagu 30 dana nakon što ga ratificira 55 zemalja koje su odgovorne za najmanje 55 posto emisije stakleničkih plinova. Prije SAD-a i Kine sporazum su ratificirale 24 zemlje koje su odgovorne za samo nešto više od jedan posto emisije plinova u svijetu.

"Potez dviju zemalja koje su najveći zagađivači, učinjen istovremeno i rano, trebao bi potaknuti i druge zemlje da brzo nešto poduzmu", kazao je savjetnik u Bijeloj kući za klimu Brian Deese.

Kina odgovorna za 20 posto emisije

Stručnjaci su rekli da već prijeti opasnost o prekoračenju ciljane temperature a UN-ova agencija navodi da je 2016. na putu da postane najtoplija od početka zapisivanja, te da je pretekla prošlu godinu.

Dok je 180 zemalja potpisalo sporazum, 55 zemalja, koje pokriva najmanje 55 posto globalne emisije, treba formalno ratificirati sporazum kako bi on dobio pravnu snagu.

Prije Kine, 23 zemalja je sporazum ratificiralo, a među njima i Sjeverna Koreja, ali oni zajedno pokrivaju samo 1,8 posto ukupne emisije, prema podacima Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama .

Kina je odgovorna za više od 20 posto ukupne emisije dok SAD pokriva još 17,9 posto. Rusija je odgovorna za 7,5 posto a Indija za 4,1 posto emisije stakleničkih plinova.

Zemlje koje su ratificirale sporazum morat će čekati tri godine nakon što stupi na snagu prije nego što mogu početi proces povlačenja iz njega, prema sporazumu potpisanome u Parizu prošle godine. (Hina/N.C.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene