Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja u kaosu

Arapska liga dala 'svekoliku potporu' udarima Saudijske Arabije u Jemenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oružani sukob se širi, tisuće su izašle na ulice.

15:59 Glavni tajnik Arapske lige Nabil al Arabi pružio je u četvrtak "svekoliku potporu" vojnoj intervenciji Saudijske Arabije za obranu jemenskog predsjednika od napredovanja šijitskih pobunjenika Hutija.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

"To je operacija protiv ciljeva Hutija koji su izveli državni udar", ocijenio je Arabi na sastanku arapskih ministara vanjskih poslova u Sharm el Sheikhu, na kojoj se priprema godišnji summit lige što treba početi u subotu.

Jemenske vlasti su u u srijedu pozvale na "žurnu" vojnu intervenciju pa je Saudijska Arabija tijekom noći poslala bombardere na položaje Hutija, napose u Sani, u vojnoj operaciji u kojoj "sudjeluje više od deset zemalja", navode vlasti.

Egipatski i kuvajtski ministar vanjskih poslova rekli su na sastanku u četvrtak da je intervencija u Jemenu nužna.

Ofenziva Hutija "nas goni da brzo reagiramo i donesemo nužne mjere za uspostavu mira i sigurnosti", rekao je kuvajtski ministar vanjskih poslova, šeik Sabah al Haled al Sabah.

Njegov egipatski kolega Sameh Shukri ocijenio je pak da je "bilo nužno da koalicija arapskih zemalja odgovori na poziv jemenskog predsjednika".

11:15 - Iran je osudio u četvrtak vojnu intervenciju Saudijske Arabije na pobunjenike Hute u Jemenu, osuđujući 'opasan potez koji krši međunarodnu odgovornost i nacionalni suverenitet'.

'Vojna akcija još će jače zakomplicirati situaciju, povećati krizu i umanjiti izglede za mirno rješenje unutarnjih razlika u Jemenu', izjavila je glasnogovornica iranskog ministarstva vanjskih poslova Marzieh Afham u priopćenju.

'Ta agresija neće dati nikakav rezultat osim što će izazvati širenje terorizma i ekstremizma te povećanje nesigurnosti u regiji', upozorila je, pozivajući na hitan prekid zračnih udara na Jemen.

Predsjednik povjerenstva za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku u parlamentu Aledin Borudžerdi nazvao je pak Saudijsku Arabiju neodgovornom.

'Činjenica da je Saudijska Arabija potpirila vatru novog rata u regiji pokazuje da je neoprezna', izjavio je Borudžerdi. Izrazio je nadu da će ta vojna operacija biti smjesta prekinuta a problemi Jemena riješeni političkim putem.

Saudijska Arabija prekinula je zračni promet na aerodromima na jugu kraljevine koja graniči s Jemenom gdje je Rijad pokrenuo vojnu operaciju kako bi pomogao predsjedniku te arapske zemlje suočene sa šijitskim pobunjenicima koje podržava Iran.

Ta se mjera primjenjuje u sedam zračnih luka među kojima onoj u Džazanu, pokrajini koja graniči s Jemenom, a ostat će na snazi 'do nove odredbe'.

8:38 - U napadima na pobunjenike u Jemenu sudjeluje 100 ratnih zrakoplova Saudijske Arabije i 150.000 vojnika, objavila je saudijska televizija, a pobunjenici Huti su objavili da unatoč napadima neće tražiti pomoć Irana.

Šijitske Hute se sumnjiči za povezanost sa također šijitskim Iranom i bivšim predsjednikom Alijem Abdulahom Salehom, primoranim 2012. da ode s vlasti nakon 33 godine.

U napadima pokrenutima tijekom noći, u kojima uz Saudijsku Arabiju sudjeluje desetak zemalja, uključeno je 100 saudijskih zrakoplova i 150.000 vojnika, prenijela je agencija dpa informaciju saudijske televizije.

Kaos gura plemena u naručje Islamske države

U zračnim napadima uništena su skladišta strjeljiva Hutija i ubijeno nekoliko njihovih vođa, objavila je agencija Al Arabiya iz Dubaija. Prema istom izvoru, saudijske zračne snage preuzele su kontrolu nad jemenskim zračnim prostorom.

Huti su poručili kako su spremni na napade. Obranit će se ne tražeći pomoć od Irana, rekao je jedan njihov dužnosnik za Reuters.

Na pitanje postoji li komunikacija s Iranom od početka napada i hoće li tražiti vojnu pomoć od Teherana, član političkog vodstva Hutija Mohammed al-Bukhaiti odgovorio je niječno.

"Jemenski narod spreman je suočiti se s ovom agresijom bez stranog uplitanja", ustvrdio je.

U međuvremenu, Kina je izrazila duboku zabrinutost zbog pogoršanja stanja u Jemenu nakon što je Saudijska Arabija pokrenula vojnu operaciju.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je na tiskovnoj konferenciji da Kina poziva sve strane da se ponašaju u skladu s rezolucijama UN-a o Jemenu i da sukobe rješavaju dijalogom.

7:00 - Saudijska Arabija pokrenula je u četvrtak zračne napade na položaje šijitskih pobunjenika Hutija u Jemenu, koji su se približili gradu Adenu na jugu zemlje gdje se nalazi jemenski predsjednik Abd-Rabo Mansur Hadi, objavio je u Washingtonu saudijski veleposlanik Adel al-Jubeir.

Saudijski veleposlanik rekao je da su napadi pokrenuti kao odgovor na apel jemenskog predsjednika a u vojnu operaciju uključilo se deset država saveznica iz regije, radi potpore narodu Jemena i njegovoj legitimnoj vlasti.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Bahrein i Katar naveli su u zajedničkoj izjavi da su odlučili djelovati kako bi zaštitili Jemen od agresije. Potporu akciji dale su i Sjedinjene Američke Države.

00:25 - Pripadnici šijitske milicije Huta, protivnici jemenskog predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija, zauzeli su vojni aerodrom kod Taiza, grada na glavnoj prometnici prema najvećoj jemenskoj luci Adenu, u kojoj se nalazi i predsjednik, javljaju agencije.

Time je stanje u Jemenu, zbog kojeg se u New Yorku okuplja Vijeće sigurnosti UN-a, postalo još teže.

Tisuće ljudi izašli su na ulice Taiza u znak prosvjeda protiv Huta, koji su odgovorili pucanjem u masu, pri čemu su, po riječima očevidaca, ubili jednu, a ranili još pet osoba, javio je AFP.

I jemenski predsjednik napustio je palaču bježeći od milicije nakon čega su je preplavili građani odnoseći iz nje sve što se odnijeti dalo. Navodno je otišao u drugi predsjednički kompleks, no nije poznato je li još uvijek tamo.

Oružani sukob širi se Jemenom otkako su Huti prošle godine zauzeli glavni grad Sanu i praktički svrgnuli predsjednika Hadija, koji se morao skloniti u Aden. Nakon toga je šijitska milicija, koju podupire Iran, krenula prema središnjim i južnim dijelovima zemlje, koji su pretežito sunitski, zbog čega već nekoliko mjeseci traju borbe s naoružanim pripadnicima lokalnih sunitskih plemena.

Napredovanje Huta razbjesnilo je sunitske države u Zaljevu, na čelu sa Saudijskom Arabijom, koje podržavaju predsjednika Hadija te raste bojazan da sukobi, dosad ipak ograničenog intenziteta, ne prerastu u građanski rat. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene