Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crni scenarij

Kaos gura plemena u naručje Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Jemenu postoji tek slaba povijest sektaške podjele. Dvije dominantne sekte, šijiti i suniti, tradicionalnu su umjerene i imale su minimalne razlike i podjele. Sve to promijenilo se u rujnu 2014. godine.

Sljedbenici obskurne šijitske tradicije, Huti, podigli su pobunu i u rujnu prošle godine zauzeli jemensku prijestolnicu Sana'a te natjerali predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija na bijeg u južni lučki grad Aden.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najviše mrtvih u Sani Jemen: Više od 1000 mrtvih, nastavljeni udari na šijite Slika nije dostupna Desetine ubijenih Jemen poprima obrise propale države, sektaško nasilje najjače dosad

Njihov uspjeh i napredak imao je galvanizirajući učinak na jugu te zemlje, gdje dominiraju suniti i gdje je al-Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP) vrlo jaka, a džihadisti Islamske države tek počinju ostavljati dublje tragove.

Dio je to svijeta u kojem su se planirali brojni međunarodni teroristički napadi, od Božića 2009 i bombe u donjem rublju do napada na Charlie Hebdo početkom 2015. godine.

'Razina prijetnje je dosad nezabilježena. Napadi džihadista su neizbježni'

Kad su hutski borci počeli nadirati prema planinskim prolazima koji povezuju sjever i jug Jemena, sunitska plemena pružila su im žestok otpor. Uz financijsku pomoć bogatih poduzetnika i susjedne Saudijske Arabije, podigli su vojsku od 10.000 ljudi i postavili niz vojnih tabora duž planinskih prolaza.

'A gdje je al-Kaida?'

Lokalni džihadist koji ima bliske veze s Ansar al-Sharijom (podružnicom AQAP-a), otvoreno kritizira al-Kaidu. "Al-Kaida je zakazala u zaštiti sunita u Jemenu. Gdje su? Zašto dozvoljavaju Hutima da napreduju? Njiove metode brzih prepada i povlačenja nisu uspjele, moramo uspostaviti državu, poput one u Iraku i Siriji, kako bismo imali zemlju i granice koje možemo braniti", istaknuo je neimenovani džihadist za Guardian.

Saleh dolazi iz jednog od najvećih plemena u Maribu na jugu Jemena te je pet godina proveo studirajući računalnu znanost u Indiji, prije nego li se vratio u Jemen i sudjelovao u revoluciji 2011. godine.

Kad sam se vratio sa studija izvana, htio sam okončati plemenski sustav i zamijeniti ga modernom državom. "Mrzim svoju pušku, a džepovi za spremnike su preteški i od njih me bole ramena. No, revolucija je propala i shvatio sam da u odsutnosti moderne države, pleme ostaje ono najbolje što imamo. Sad nosim oružje u borbi protiv Huta", rekao je Saleh.

Neprijatelj u vlastitim redovima

Ipak, on najvećeg neprijatelja ne vidi u Hutima sa sjevera, već u radikalima u vlastitim redovima, ponajviđe AQAP-u. "Ne mogu se nagoditi s AQAP-om jer oni nemaju mozga. Htio bi da Huti uđu u politiku. Da dođu ovdje kao izabrana vlast, nitko ne bi mogao ništa reći. No, ako dođu kao vojska, naravno da ćemo se boriti", dodao je Saleh.

"Vrlo sam pesimističan prema novcu iz Saudijske Arabije. Niti jedna zemlja nije se dobro provela od saudijskog novca bilo gdje u arapskom svijetu pa tako ni Sirija, ni Irak", zaključio je.

'Ne možete vjerovati vojnicima'

Plemenske vojnike, točnije jedan bataljun tinejdžera između 14 i 19 godina, vodi zapovjednik natimka "Mačak", koji je sam bivši časnik jemenske vojske, koji je prije godinu dana izašao iz vojske kako bi se priključio plemenima u borbi protiv huta. Postupno se popeo do statusa zapovjednika čitavog bataljona plemenskih boraca.

Prije tri mjeseca stekao je status živuće legende nakon što je preživio snajperski hitac, koji ga je pogodio povrh lijevog uha.

"U vojsci ne možete vjerovati vojnicima. Postoji velika razlika između vojnika i pripadnika plemena. Pripadnik plemena nikad neće predati svoje oružje, jer ako ga preda, time sramoti ne samo sebe, nego svoje čitavo pleme i gubi čast. Oni bi radije umrli stotinu puta", istaknuo je Mačak.

Situacija u Jemenu je kompleksna, a sunitska plemena osim što se bore s Hutima, još uvijek se bave krvnom osvetom i međusobnim borbama za zemlju. Što su Huti jači, to sun njihove razmirice sve manje, a jedinstvo sve veće. Osim što se sami moraju do kraja organizirati, moraju biti oprezni da im se u redove ne ušuljaju i džihadisti Islamske države, jer al-Kaida je tamo već dovoljno jaka. Tamo gdje al-Kaida slabi, mogli bi profitirati džihadistički radikali, a to je najgori scenarij za sunitska plemena na jugu Jemena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene