Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Novogodišnji dar"

Promjena stila i retorike: Kim Jong Un iznenadio govorom, Južna Koreja promptno reagirala

Kim Jong Unovo novogodišnje obraćanje (Foto: KCNA VIA KNS / AFP)
Kim Jong Unovo novogodišnje obraćanje (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) KCNA VIA KNS / AFP
Aktualno Galerija Kim Jong Un (Foto: AFP) Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Kim Jong Unovo novogodišnje obraćanje (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Galerija 1/2 >>
Južna Koreja ponudila je Sjevernoj Koreji da 9. siječnja održe ragovore na visokoj razini o mogućem sudjelovanju Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine.

Poziv je stigao nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao da razmišlja o slanju sjevernokorejske delegacije na zimske Olimpijske igre koje će se u veljači održati u Južnoj Koreji. Rekao je i da bi se dvije strane trebale hitno sastati i razgovarati o mogućnostima, piše BBC.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

Kim Jong Unov novogodišnji govor, ali i izbor odijela u utorak su detaljno analizirali u južnokorejskom državnom Institutu za ujedinjenje.

"Sjevernokorejski čelnik najčešće bira crna ili mornarsko plava odijela. Svjetlosivo odijelo i kravata u istoj boji vjerojatno su pomno odabrani za ovaj govor kako bi projicirali mekši, opušteniji imidž koji je u skladu s iznenadnom ponudom za pregovore sa Seulom", ističu analitičari. "Sjeverna Koreja kao da je poduzela velike napore u tome kakav će dojam ostaviti Kim Jong Un".

"Promjenom izgleda, tj. odbacivanjem tamnih maoističkih odijela i odijevanjem u sive tonove u zapadnjačkom stilu Kim Jong Un je vjerojatno želio poduprijeti mir koji je naglasio u svojem obraćanju", ističu analitičari.

Kim Jong Unovo novogodišnje obraćanje (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp

Tijekom cijele 2017. godine dominirala je vatrena retorika, a napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa konstantno su rasle. No tijekom novogodišnjeg govora sjevernokorejski je čelnik svoju zemlju nazvao "miroljubivom i odgovornom nuklearnom silom" i pozvao na smanjenje vojnih napetosti i poboljšanje veza s južnim susjedima.

 

"Klijentima koji su u teškoj situaciji ili nepopularni u javnosti uvijek savjetujemo da nose bijelo ili sivo. Bijela boja je nevinost, a siva ima tendenciju skrenuti pozornost s osobe koja je nosi. Kim je možda osjetio pritisak jer je u fokusu cijelog svijeta, pa se okrenuo sivoj nakon nekoliko godina nošenja tamnih tonova", pojasnila je Kim Gun Hee, savjetnica za izgradnju javnog imidža.

Južnokorejski predsjednik rekao je pak kako Kimovu ponudu vidi kao priliku za poboljšanje vrlo napetih odnosa.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Cho Myoung Ggyon predložio je susret u mjestu Panmunjom koje se nalazi u demilitiziranoj zoni.

"Nadamo se da sjever i jug mogu sjesti i licem u lice razgovarati o sudjelovanju sjevernokorejskog izaslanstva na Igrama, kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa za poboljšanje međusobnih odnosa", rekao je Cho.

Predsjednik orgaznizacijskog odbora Olimpijskih igara Lee Hee Beom rekao je da je bio oduševljen kada je čuo vijest o potencijalnom sudjelovanju sjevernokorejskih natjecatelja.

"To je kao novogodišnji dar", rekao je. Na OI su se kvalificirale dvije osobe iz Sjeverne Koreje, a to su klizači Ryom Tae Ok i Kim Ju Sik. Iako je sjever propustio službeni rok za potvrdu sudjelovanja, klizači se i dalje mogu natjecati s pozivnicom Međunarodnog olimpijskog odbora.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene