Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napravio milijarde dolara štete

SAD optužio Sjevernu Koreju za kibernetički napad i milijarde dolara štete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa javno je optužila Sjevernu Koreju za kibernetički napad WannaCry koji je ove godine paralizirao bolnice, banke i druge tvrtke širom svijeta.

"Napad je bio raširen i koštao je milijarde i Sjeverna je Koreja izravno odgovorna", poručio je savjetnik američkog predsjednika za domovinsku sigurnost Tom Bossert u tekstu objavljenom u ponedjeljak navečer u Wall Street Journalu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje

"Sjeverna Koreja djelovala je posebno negativno, uvelike nekontrolirano više od desetljeća i njezino zlo ponašanje sve je gore", napisao je Bossert. "WannaCry je bio neselektivno bezobziran".

Bijela kuća će u utorak, prema najavama visokih dužnosnika, i formalnije optužiti Pjongjang. Američka vlada procijenila je "s velikim stupnjem sigurnosti" da je hakerska skupina Lazarus koja djeluje u ime sjevernokorejskih vlasti izvela napad WannaCry, kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Stručnjaci za sigurnost vjeruju da je skupina Lazarus bila odgovorna i za hakiranje Sony Pictures Entertainmenta 2014. kada su uništeni dokumenti i na internetu je objavljena komunikacija unutar tvrtke koja je rezultirala odlaskom nekoliko najviših dužnosnika tvrtke.

Sjeverna Koreja niječe da je imala ikakvu vezu s napadom WannaCry i tvrdi da su takve optužbe kleveta.

Do zaključka da Sjeverna Koreja stoji iza napada WannaCry došli su već ranije stručnjaci za sigurnost kao i britanska vlada.

Napad WannaCry u svibnju je zarazio više od 300.000 računala u više od 150 zemalja. Poštanska tvrtka FedEx jedna je od najpogođenijih tim napadom i očekuje gubitak dobiti za ovu godinu od 300 milijuna dolara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene