Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivene nove rupe

VIDEO Jesu li klimatske promjene odgovorne za misteriozne kratere?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove rupe uočene su na području na kojem su se prošle godine pojavila tri divovska kratera.

Četiri nova tajanstvena, divovska kratera pojavila su se u sibirskom permafrostu na sjeveru Rusije. Izazvali su strah da globalno zatopljenje možda uzrokuje izbijanje plina iz podzemlja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I do -50 stupnjeva NEOBIČNO VISOKE TEMPERATURE ZA JESEN, ALI TO NIJE SVE "Imamo abnormalnu situaciju" Slika nije dostupna Globalne temperature rastu Na korak smo do velikih klimatskih promjena, prijeti topljenje permafrosta

Znanstvenici su nove rupe, zajedno s desecima drugih manjih, uočili na području na kojem su prošle godine uočena tri ogromna kratera. Vjeruje da se kako je za nastanak prošlogodišnjih kratera odgovorna erupcija metana iz permafrosta jer sve više temperature uzrokuju topljenje smrznute zemlje.

Pojavio se strah da bi krateri mogli postati učestaliji jer klimatske promjene dovode do zatopljavanja. Prisutna su i upozorenja da je riječ o području suočenom s potencijalnom prirodnom katastrofom.

Znanstvenici u misterioznoj rupi na 'kraju svijeta': Evo što su snimili!

Stručnjaci predviđaju da postoji još rupa koje čekaju da budu otkrivene, njih i do 30 . Zanstevnici su, pak, još uvijek zbunjeni kada je u pitanju točan proces koji uzrokuje kratere.

Profesor Vasily Bogoyavlensky pozvao je na pokretanje hitne istrage novog fenomena uslijed sigurnosnih strahova.

'Siguran sam da postoji više kratera na Yamalu. Samo ih moramo potražiti. Ja bih to usporedio s gljivama. Kada pronađete jednu, budite sigurni da ih je još nekoliko u blizini. Pretpostavljam da bi moglo biti i 20 do 30 kratera', rekao je, prenosi Daily Mail.

Poručio je kako je važno ne plašiti ljude, ali i da se radi o ozbiljnom problemu. 'Moramo hitno istražiti ovaj fenomen kako bi spriječili moguće katastrofe', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene