457912
457912
457912
457912
457912

NEOBIČNO VISOKE TEMPERATURE ZA JESEN, ALI TO NIJE SVE "Imamo abnormalnu situaciju"

  • , 22.11.2016., 17:01
  • Autor:
  • komentara

Najhladnija ruska regija bilježi sredinom studenog najtoplije dane, s temperaturnim prosjekom i do 20 stupnjeva Celzija većim od prosječnog za ovo doba godine. S druge strane Sibira, one jugozapadne, bilježe se temperature i do -50 stupnjeva.

 
 
 
 
Vrijeme u Rusiji u studenom (Foto: Siberian Times/Google Maps)
Vrijeme u Rusiji u studenom (Foto: Siberian Times/Google Maps)

Ruski arktički okrug Verkojansk, jedno od najhladnijih nastanjenih mjesta na svijetu, zabilježio je 18. studenog 2016. godine 19,2 stupnja Celzija, odnosno čak 19 stupnjeva više od uobičajenog prosjeka za tekući mjesec.

Navedeni okrug nalazi se u pokrajini Jakutiji, u čijim su još sjevernijim dijelovima, zabilježene su jednako nevjerojatne temperature. Istog dana u selu Olenek zabilježena je rekordno visoka temperatura za ovo doba godine, od svega -5,1 stupanj, a u zabačenom Tiksiju, daleko na jeveru središnje Rusije, rekordnih tek -3 stupnja Celzija.

U Čukotki, na arktičkoj obali Rusije, u studenom je zabilježeno nevjerojatnih 4 stupnja Celzija, što je punih 20 stupnjeva više od uobičajenog prosjeka.

Direktor prirodnog rezervata otoka Wrangel, Aleksander Gruždev,izvjestio je da su na tom arktičkom otoku čitavu jesen zabilježene neobično visoke temperature. "Imamo abnormalnu situaciju - jesen nam je vrlo topla", istaknuo je Gruždev.

Siberian Time, koji prenosi vijest o sibirskom toplinskom valu u studenom, citira i  izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa oko globalnog zatopljenja, ističući da je Trup ustvrdio da su za njegovo izmišljanje krivi Kinezi, koji na taj način žele američku proizvodnju učiniti nekonkurentnom.

No, dok najzabačeniji sjeverni dijelovi Rusije uživaju u abnormalno toplom vremenu, zapadni Sibir bilježi pak abnormalne temperaturne padove.

U regiji oko grada Omska, između 14. i 20. studenog zabilježena je najniža temperatura od nevjerojatnih -33 stupnja Celzija i dnevni prosjek koji je bio 10 stupnjeva niži od uobičajenog prosjeka za ovo doba godine.

Ipak, to nije najekstremniji primjer, jer je u u noći 21. studenog u Tjumenu, Novosibirsku, Tomsku, Kemerovu te Krasnojarsku izmjeren abnormalan temperaturni minus, zbog kojeg su zatvorene čak i škole. Rekord je bio u Ulaganu, gdje je izmjereno krajnje nehumanih -50 stupnjeva Celzija.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se