Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Srbijanski ministar o suradnji

Jeremić ponovno optužio Hrvatsku za etničko čišćenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Srbija nemaju odgovarajući razinu odnosa koji su potrebni da bi regija funkcionirala harmonično, ali to nije bio izbor Srbije, kazao je u ponedjeljak u intervjuu za srbijansku novinsku agenciju Tanjug srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji je također Hrvatsku optužio za etničko čišćenje.

'Kada je riječ o odnosima s Hrvatskom, mi na žalost, imamo odnose koji ne odgovaraju razini koja je potrebna da bi regija funkcionirala harmonično i bila na putu ka punopravnom članstvu u EU, što je naša zajednička želja, naš zajednički cilj', rekao je Jeremić, dodajući da to 'nije bio izbor Srbije'. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Na perfidan način' Puljić: Etničko čišćenje nad Hrvatima katolicima u BiH nastavlja se Slika nije dostupna STrateško partnerstvo Srbija i Rusija učvršćuju prijateljske odnose

>> Vuk Jeremić ne odustaje od svojih izjava

On je podsjetio da je Beograd nedavno kao čin dobre volje vratio svog veleposlanika u Zagreb, ali ocijenio da se "ta dobra volja Srbije ne uzvraća".

Jeremić je u intervjuu za Tanjug rekao da je Srbija zemlja koju je Hrvatska tužila za genocid, a ne obrnuto, i pozvao Zagreb da odustane od te tužbe 'koja je očigledno za unutarnju političku upotrebu i koja nema nikakve šanse za uspjeh, što će se vrlo brzo pokazati i u areni Međunarodnog suda u Den Haagu'.

'Kada govorimo o političkom i etičkom kontekstu te tužbe, nalazim jako malo razumijevanja za taj korak, s obzirom da je Hrvatska ta koja je izvršila etničko čišćenje svog teritorija od srpskog stanovništva', kazao je.

'To nije učinila Srbija. Tko god je 90-tih godina živio u Srbiji, kao slobodan građanin, u njoj živi i dan-danas. U Hrvatskoj to nije slučaj. Etnički je očišćeno 250.000 ljudi zbog toga što su bili srpske nacionalnosti', rekao je Jeremić, dodajući da sada 'Hrvatska tuži Srbiju umjesto da se događa obrnuto'.

Šef srbijanske diplomacije također je ocijenio da 'to nije način izgrađivanja dobrosusjedskih odnosa u regiji', navodeći neke elemente za tu tvrdnju: priznanje nezavisnosti Kosova, glasno zastupanje Ahtisaarijevog plana u svim međunarodnim forumima, uključujući i u Vijeću sigurnosti UN.

'Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet. Demokratska vlada Srbije nema teritorijalnih aspiracija prema bilo kojoj državi u regiji', rekao je Jeremić agenciji Tanjug, te istaknuo da je 'Srbija jedina država u regiji čiji je teritorijalni integritet ugrožen, što je, na žalost, podržano od strane jednog broja naših susjeda'.

'Da ne govorim o načinu na koji se tretira srpski kapital u Hrvatskoj, odnosno gospodarstvenici koji pokušavaju iz Srbije investirati u Hrvatsku', zaključio je ministar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene