452825
452825
452825
452825
452825

Juncker: Ako zemlje članice ne poštuju odluke EU, to je početak kraja

  • , 07.10.2016., 18:10
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker osudio je u petak mađarsku protuimigrantsku politiku optuživši Budimpeštu da krši europske vrijednosti.

 
 
 
 
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)

"Ako se neka članica svaki put ne slaže s odlukom, organizira referendum kako bi rekla suprotno od onoga što kaže vladavina prava, nećemo moći upravljati EU-om", upozorio je na konferenciji u Parizu.

Njegova izjava uslijedila je nekoliko dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban predložio izmjene ustava kojima bi se zabranila grupna naseljavanja migranata.

Orban je to predložio pošto su mađarski birači velikom većinom na referendumu 2. listopada poduprili njegovo odbacivanje EU-ova plana o izbjegličkim kvotama, iako referendum nije bio pravovaljan zbog nedovoljne izlaznosti.

"Određene članice se toga ne pridržavaju", rekao je Junker govoreći o europskom planu raspodjele migranata. "Ako zemlje članice ne poštuju utvrđeno pravilo, doneseno na demokratski način, to je početak kraja", istaknuo je.

"EU je utemeljena na vladavini prava", dodao je. "Jako me žalosti kada vidim da se neke zemlje članice danas odvajaju tako što više ne poštuju europska načela", naglasio je Juncker.

Orban je u petak ponovio da ustav treba izmijeniti kako Mađare nitko ne bi mogao prisiliti na neki oblik obaveznog naseljavanja. On je nakon susreta sa slovačkim premijerom Robertom Ficom u Bratislavi u petak rekao da će izmjene ustava biti u skladu sa zakonodavstvom EU-a.

Sustav obveznih kvota kod naseljavanja, bez gornje granice mogao bi upropastiti "sve što smo postigli i uništiti sve što smo radili", rekao je Orban.

Bivše komunističke države istočne Europe snažno su se usprotivile mjerama koje su donesene prošle godine za upravljanje migrantskom krizom kojima se od svih članica Europske unije zatražilo da prihvate neke od sto tisuća migranata koji su zatražili azil u Europi. Slovačka i Mađarska su se tome usprotivile i na Europskom sudu pravde.

Slovačka želi alternativu obveznim izbjegličkim kvotama

Slovačka želi da EU odustane od plana raspodjele tražitelja azila i počne raditi na alternativnom rješenju, rekao je u petak slovački premijer Robert Fico ponavljajući svoj stav da je trajni sustav kvota politički mrtav.

Europska komisija predložila je u svibnju reformu tzv. Dublinskog sustava na temelju "poštenog mehanizma", po kojem bi svakoj zemlji pripala određena kvota tražitelja azila u EU-u, kako bi se smanjio pritisak na zemlje poput Italije i Grčke.

Bivše komunističke države istočne Europe snažno su se tome usprotivile i predložile druge mjere na summitu EU-a u Bratislavi prošloga mjeseca.

"Razgovori s čelnicima EU-a pokazali su da obvezne kvote postaju politički mrtve", rekao je Fico novinarima nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Želimo da zakonski prijedlozi Europske komisije odražavaju stavove premijera i predsjednika....koji su jasno potvrdili da je načelo dobrovoljnosti glavno načelo u migrantskim pitanjima", dodao je.

Slovačka do kraja godine predsjeda EU-om i odgovorna je za koordinaciju dnevnog reda na ministarskim sastancima.

Na summitu u Bratislavi njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je poraz u svojim dugogodišnjim pokušajima da uvjeri europske partnere na prihvat migrantskih kvota. Pristala je popustiti istočnoeuropskim državama, prihvativši njihov prijedlog "fleksibilne solidarnosti".

Zemlje Višegradske skupine (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska) rekle su da se migracijska politika EU-a treba temeljiti na načelu "fleksibilne solidarnosti", a svaki mehanizam raspodjele izbjeglica po zemljama biti na dobrovoljnoj bazi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se