Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje suradnje

Dramatično upozorenje: "Svijet je na povijesnoj prekretnici, nadam se da će Amerika to razumjeti"

Japanski tenkovi na vojnoj vježbi
Japanski tenkovi na vojnoj vježbi Foto: Afp
Japanski premijer upozorio je da je svijet je na povijesnoj prekretnici.

Geopolitičke napetosti dovele su svijet do povijesne prekretnice i prisilile Japan da promijeni svoj obrambeni stav, izjavio je japanski premijer Fumio Kishida uoči sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Dok svjedočimo ruskoj agresiji na Ukrajinu, situaciji na Bliskom istoku, kao i situaciji u istočnoj Aziji, suočeni smo s povijesnim preokretom", rekao je Kishida tijekom intervjua za CNN.

"Zbog toga je Japan donio odluku da temeljito ojača svoje obrambene sposobnosti i znatno promijenio sigurnosnu politiku na tim frontovima", dodao je te naglasio da savez Japana i Sjedinjenih Američkih Država postaje sve važniji.

Pročitajte i ovo SDSS-ova predizborna kampanja Izbori su sve bliže VIDEO Dokaz da kampanja može biti i kreativna: "Ovo je jako zanimljivo..."

Kishida je to izjavio nekoliko dana prije sastanka s Bidenom koji će se sutra održati u Washingtonu, gdje će također sudjelovati na prvom trilateralnom sastanku Japana, SAD-a i Filipina.

"U našem susjedstvu postoje zemlje koje razvijaju balističke projektile i nuklearno oružje, a neke proširuju svoje obrambene kapacitete na netransparentan način. Osim toga, postoji jednostrani pokušaj promjene statusa quo silom, i u Istočnom kineskom moru i u Južnom kineskom moru", rekao je očito, aludirajući na kinesku agresiju u teritorijalnim sporovima s Filipinima i Japanom.

Zbog toga je izgradnja japanske sposobnosti odvraćanja i reakcije bitna za savezništvo sa Sjedinjenim Državama.

"Nadam se da će SAD to razumjeti i da ćemo moći zajedno raditi na poboljšanju mira i stabilnosti u regiji. Mislim da je važno pokazati ostatku svijeta mojim posjetom da će SAD i Japan dalje razvijati suradnju", dodao je japanski premijer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jezivo svjedočanstvo Zatočeni su u sobama, u neljudskim uvjetima zbog kojih umiru: "Moj je djed u bolnicu stigao žedan i gladan"

Partnerstvo s Japanom dugo je bilo ključno za američku strategiju na Pacifiku, ali je odnos poboljšan pod Kishidom, koji je povećao ulogu Japana u pitanju globalne i regionalne sigurnosti.

"Važno je poslati čvrstu poruku Sjevernoj Koreji i Kini da je održavanje slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka utemeljeno na vladavini prava važno za mir, stabilnost i prosperitet međunarodne zajednice", ustvrdio je Kishida.

"Također moramo surađivati s njima kako bismo promovirali jaku međunarodnu zajednicu, a ne podijeljenu i konfrontacijsku", dodao je te zaključio: "Vjerujem da je važno surađivati sa Sjedinjenim Državama i našim saveznicima da bismo stvorili atmosferu suradnje, a ne podjele i konfrontacije, da bismo unaprijedili međunarodnu zajednicu."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene