Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razoran potres u Kini

Raste crna brojka: Najmanje 156 mrtvih, više od 5.000 ozlijeđenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 156 osoba je poginulo, a više od 5.000 je ozlijeđeno u potresu magnitude 6,6 po Richteru u subotu u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuanu, objavile su tamošnje vlasti.

Potres se dogodio u okrugu Lushanu, u blizini grada Ya'ana, sa žarištem na dubini od 12 kilometara, priopćila je američka geološka služba. Potres su osjetili stanovnici obližnjih pokrajina i u sečuanskoj prijestolnici Chengduu, natjeravši brojne stanovnike na napuštanje domova.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Prema posljednjim podacima poginulo je najmanje 156 osoba, a više od 5.000 je ozlijeđeno.

Predsjednik države Xi Jinping i premijer pozvali su na poduzimanje svih napora u spašavanju žrtava. Li će danas posjetiti pogođeno područje.

>> Katastrofalni potres na granici Irana i Pakistana: Deseci poginuli

Xinhua je javila da je 6000 vojnika poslano u područje kako bi pomogli spasiocima.

Najviše je žrtava u okrugu Lushanu, gdje su prekinute vodoopskrbne veze i distribucija električne energije. Fotografije na kineskim društvenim mrežama prikazuje srušene zgrade i okrvavljene ljude kojima se pruža pomoć u improviziranim šatorima ispred mjesne bolnice koja je samo lakše oštećena. U selima najbližim epicentru gotovo sve niske kuće sravnjene su sa zemljom, po snimkama državne televizije.

Obližnji Ya'an je grad od 1,5 milijuna ljudi i smatra se rodnim mjestom kineske kulture čaja i domom jednog od glavnih kineskih centara za zaštitu divovskih pandi.

Pokrajinu Sečuan prije pet godina je pogodio razoran potres magnitude 7,9 u kojem je stradalo 70 tisuća ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene