Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivirao članak 99

Izrael o glavnom tajniku UN-a: "On je opasnost za svjetski mir"

Izraelski tenkovi
Izraelski tenkovi Foto: Afp
Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen nazvao je glavnog tajnika "prijetnjom svjetskom miru" pošto je Antonio Guterres prvi put u svom mandatu aktivirao članak kojim poziva Vijeće sigurnosti da spriječi humanitarnu katastrofu u pojasu Gaze.

Veliki gubitak života u pojasu Gaze i Izraelu u relativno kratkom vremenskom razdoblju potaknuo je odluku glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa da se u pismu Vijeću sigurnosti pozove na članak 99 Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017.

Pročitajte i ovo Napad na Gazu Novi problemi Blokirali milijarde dolara za Ukrajinu i Izrael, jedan glas posebno iznenadio: "Ovo će imati trajne posljedice za 21. stoljeće"

"Suočen s ozbiljnim rizikom kolapsa humanitarnog sustava u Gazi, pozivam Vijeće da pomogne u sprječavanju humanitarne katastrofe i apeliram na proglašenje humanitarnog prekida vatre", objavio je Guterres na X-u.

Članak 99 omogućuje glavnom tajniku da skrene pozornost Vijeća sigurnosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

Pročitajte i ovo Olivera Zekić postavila je za profilnu fotografiju "Volim provocirati": Žena zadužena za kontrolu medija u Srbiji objavila fotomontažu sebe u nacističkoj uniformi

Izrael kritizirao Guterresa

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen oštro je kritizirao Guterresov potez.

"Guterresov mandat je opasnost za svjetski mir", objavio je Cohen na X-u.

Izraelski tenkovi Eli Cohen (Foto: Afp)

"Njegov zahtjev za aktiviranjem članka 99. i poziv na prekid vatre u Gazi predstavlja potporu terorističkoj organizaciji Hamas i odobravanje ubojstava starijih osoba, otmice beba i silovanja žena", poručio je Cohen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odluka parlamenta Poznat je datum predsjedničkih izbora u Rusiji: "Prvi put će glasati i stanovnici pripojenih dijelova ukrajinskih regija"

Pročitajte i ovo Učenici bježe iz škole u ruskoj oblasti Brjansk Užas u Rusiji Osmašica u školu donijela očevu sačmaricu, ubila kolegicu pa presudila sebi

"Svatko tko podržava mir u svijetu mora podržavati oslobađanje Gaze od Hamasa"; dodao je.

Prema UN-u, glavni tajnici nisu se desetljećima pozvali na članak 99.

"Pozivam članice Vijeća sigurnosti da izvrše pritisak kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa. Ponavljam svoj apel da se proglasi humanitarni prekid vatre. To je hitno. Civilno stanovništvo mora biti pošteđeno veće štete", stoji u Guterresovu pismu.

Pročitajte i ovo Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

Pročitajte i ovo Hitne službe na mjestu pucnjave u Las Vegasu - 2 U Las Vegasu Strava na kampusu: Sveučilišni profesor otvorio paljbu na pauzi za ručak, ubio najmanje tri osobe

Ne postoje izravne posljedice pozivanja na članak 99. No, za očekivati je da će se ovaj tjedan sastati Vijeće sigurnosti kako bi raspravljalo o tom pitanju te da će biti prisutan i Guterres.

Uobičajeno je da članovi Vijeća sigurnosti sami odlučuju koja pitanja smatraju prijetnjom svjetskom miru i stoga ih žele staviti na dnevni red.

Do sada je najmoćnije tijelo UN-a donijelo rezoluciju o ratu u Gazi, ali je inače često bilo podijeljeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene