Obavijesti Video Pretražite Navigacija
postavila je za profilnu fotografiju

"Volim provocirati": Žena zadužena za kontrolu medija u Srbiji objavila fotomontažu sebe u nacističkoj uniformi

Olivera Zekić
Olivera Zekić Foto: Screenshot/Telegram
Profilna fotografija predsjednice Vijeća Regulatornog tijela za elektronske medije u Srbiji na kanalu Telegram sablaznila je dio javnosti.

Olivera Zekić, predsjednica Vijeća Regulatornog tijela za elektronske medije u Srbiji, za profilnu fotografiju na kanalu Telegram objavila je fotomontažu u kojoj je odjevena u nacističku uniformu.

"Napravila sam to iz čiste provokacije. Kao što znate, volim provocirati. Mogla sam objaviti i neke Koraksove i Petričićeve karikature koje su mnogo gore. To je fotomontaža sa Twittera i ja sam je objavila", odgovorila je Zekić na pitanje Radija Slobodna Europa (RSE) zašto je za osobnu fotografiju postavila sebe u nacističkoj SS uniformi.

Dodala je kako nije obraćala pažnju na to koji je tip uniforme u pitanju i dodala kako je to prije nekoliko godina napravio netko drugi i objavio na tadašnjem Twitteru.

Povjesničarka Branka Prpa smatra da nacistički simboli nisu prikladni za "paradiranje". Inače, isticanje nacističkih simbola kazneno je djelo u Srbiji.

"Svi oni koji nose nacističke simbole iz ekshibicionističkih, političkih ili bilo kojih drugih razloga zapravo reafirmiraju te ideje", rekla je Prpa u razgovoru za RSE.

"Zato što je nacizam sam po sebi najveća trauma europskog kontinenta, zato što je odnio toliki broj života i zato što je kao ideologija poništavala ideju čovjeka i čovječanstva", dodala je Prpa pa zaključila: "Ja zaista mislim da je to apsolutno neprihvatljivo".

Povjesničarka dodaje i kako smatra da bi trebala reagirati javnost i državna tijela koja su potvrdila njenu funkciju u REM-u.

Regulatorno tijelo za elektronske medije je neovisna organizacija koja kroz zakonske regulative treba raditi na unapređivanju kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinositi očuvanju i zaštiti, razvoju slobode mišljenja i izražavanja, javlja RSE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene