Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do 17 sati

Izrael proglasio primirje, koliko će trajati ovaj put?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je proglasio jednostrano sedmosatno humanitarno primirje koje će u ponedjeljak ujutro stupiti na snagu u najvećem dijelu Pojasa Gaze, nakon što je izraelski napad na UN-ovu školu izazvao oštre međunarodne osude.

Primirje će početi u deset sati ujutro i trajati do 17 sati u cijeloj Gazi, osim na području istočno od Rafaha, izvijestili su izraelski mediji.

Pročitajte i ovo Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..." Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

Primirje će omogućiti dostavu humanitarne pomoći, a Palestinci koji su napustili svoje domove moći će se vratiti, rekao je brigadni general Yoav Mordechai.

"Ako se primirje prekrši, vojska će uzvratiti vatrom u razdoblju trajanja primirja", istaknuo je.

Hamas u humanitarnom primirju vidi moguću prevaru. "Primirje koje je Izrael proglasio je jednostrano i cilj mu je odvratiti pozornost sa svojih masakra. Ne vjerujemo takvom primirju i pozivamo naše ljude na oprez", izjavio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

IZRAEL NASTAVLJA OFENZIVU Novi napad na UN-ovu školu u Gazi, najmanje 10 mrtvih

Najmanje deset osoba poginulo je u nedjelju ujutro u izraelskom bombardiranju UN-ove škole u kojoj je utočište našlo oko tri tisuće izbjeglica.

Izraelska vojska objavila je da istražuje incident i potvrdila da je nedaleko škole u Rafahu gađala pripadnike Islamskog džihada koji su se vozili tim područjem.

Zgražanje napadom izrazio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je ocijenio da se radi o "zločinačkom činu", a SAD je od Izraela zatražio da "učini više kako bi poštivao svoje vlastite standarde i izbjegao civilne žrtve".

Prema palestinskim izvorima, u Gazi je dosad poginulo 1.775 ljudi, većinom civila. Izrael je potvrdio smrt 67 vojnika u borbi, a u palestinskom je granatiranju poginulo troje izraelskih civila.

Istovremeno, izaslanstvo palestinskih skupina, među kojima Hamasa i Islamskoga džihada, sastalo se u Kairu kako bi dogovorilo stajališta za neizravne pregovore s Izraelom o prekidu vatre uz posredovanje egipatskih dužnosnika, objavili su egipatski i palestinski izvori.

Govorit će se o Hamasovu zahtjevu da Egipat olakša prelazak granice prema blokiranoj Gazi.

Izrael je u subotu objavio da neće poslati svoje izaslanstvo na razgovore i optužio palestinske islamiste da su zavarali međunarodne pregovarače.

Prekid vatre koji su za petak isposlovali UN i SAD propao je u samo dva sata, za što se međusobno optužuju Izrael i Hamas. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene