Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Punom snagom na Gazu

IZRAEL NASTAVLJA OFENZIVU Novi napad na UN-ovu školu u Gazi, najmanje 10 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izraelskom zračnom napadu u nedjelju na jednu od UN-ovih škola u Pojasu Gaze poginulo je najmanje deset, a ranjeno je oko 30 ljudi, doznaje se od očevidaca i liječnika.

Izraelska vojska odbila je komentirati novi napad na školu Ujedinjenih naroda u Gazi.

Pročitajte i ovo Prva ostavka Šef vojne obavještajne agencije Prvi izraelski dužnosnik dao ostavku: Preuzeo odgovornost za pokolj 7. listopada Ilustracija Predstavio ga premijer Izrael objavio plan za Gazu nakon rata: Palestincima se neće svidjeti

Agencije javljaju da je izraelski borbeni zrakoplov ispalio projektil koja je pogodio ulaz škole u Rafahu. U toj su školi utočište našle stotine Palestinaca u bijegu pred sukobima izraelske vojske i militanata.

Netanyahu nastavlja ofenzivu: Poginulo još 12 Palestinaca

Devet je Palestinaca poginulo u Rafahu na jugu Palestinskog teritorija i troje u središnjem dijelu Gaze, doznaje se u nedjelju ujutro iz najnovijih izvješća s terena.

Izraelska vojska u međuvremenu je potvrdila da je vojnik Hadar Goldin za kojega se smatralo da su ga oteli pripadnici Hamasa poginuo tijekom borbi u pojasu Gaze 1. kolovoza, objavila je u nedjelju izraelska vojska. Vjerovalo se da je vojnik Goldin otet u zasjedi, no vojno krilo Hamasa ranije je tvrdilo da nemaju naznaka gdje je vojnik i da je vjerojatno poginuo u južnom dijelu Gaze gdje su stradala još dvojica izraelskih vojnika.

Nešto prije nego što je vojska izvijestila o njegovoj pogibiji izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da se vojne operacije nastavljaju "onoliko dugo koliko bude potrebno" i to "punom snagom".

Glasnogovornik Hamasa pak poručuje da se "otpor nastavlja sve dok ne postignemo svoj cilj".

Netanyahu: Napadat ćemo Gazu koliko god je potrebno

U bombardiranju koje se nastavilo i tijekom jučerašnjeg dana u Pojasu Gaze poginulo je prema palestinskim izvorima 1.675 ljudi, od kojih je najviše civila. Izrael je priznao da su u borbama poginula 64 vojnika, dok je palestinsko bombardiranje prouzročilo smrt troje civila u Izraelu.

Prvi put u subotu, iako je Gaza i dalje pod izraelskom vatrom, očevici s izvijestili kako se izraelski vojnici povlače iz sela u okolici Beit Lahiye i Khan Younisa, što su prve naznake kraja izraelskih operacija u ograničenim sektorima Gaze. Izraelska je vojska potom i objavila da se civili u punoj sigurnosti mogu vratiti u Beit Ahiyu i Al-Atatru.

Nakon 26 dana borbi, palestinsko izaslanstvo stiglo je u subotu u Kairo gdje bi trebalo razgovarati o primirju između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, premda Izrael nije htio poslati u Egipat svoje izaslanstvo.

U palestinskom izaslanstvu u kojemu je i Madžed Faradž, sigurnosni čelnik Palestinske samouprave, bit će čelnici islamističkog pokreta Hamasa koji je na vlasti u Gazi i oni se u nedjelju sastaju s egipatskim čelnicima.

Vođa Hamasa u egzilu Haled Mešal dao je do znanja da neće prihvatiti prekid vatre bez povlačenja izraelskih trupa u Gazi.

"Primirje je primirje, ali nazočnost izraelskih snaga u Gazi, koje uništavaju naše tunele, to je agresija" i u tim uvjetima Hamas ima pravo na "samoobranu", rekao je Mešal i dodao da je to već jasno dao do znanja američkom državnom tajniku Johnu Kerryju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene