Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad

VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje

Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael
Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Afp
Aktualno Galerija Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Foto: Afp Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Foto: Afp Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Foto: Afp Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Foto: Afp +6 Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Galerija 1/11 >>
Iran je lansirao dronove i projektile prema Izraelu u subotu. Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti.

 

  • Iran lansirao stotine dronova i projektila prema Izraelu 

  • dio njih je oboren uz pomoć britanskih i američkih zrakoplova

  • ima ranjenih u Izraelu, a riječ je o djeci, no u ovom trenutku nije jasno je li riječ o samo jednom djetetu ili više njih

  • izdane su upute za izraelske građane 

  • Iran upozorio SAD da se ne miješa u sukob

  • SAD poručio da čvrsto podržava Izrael

Tijek događaja:

03:55 Izraelski ministar obrane Yoav Gallant također je objavio da je razgovarao sa svojim američkim kolegom Lloydom Austinom. Rekao je da su razgovarali o izraelskim obrambenim operacijama suočenim s iranskim napadom i zahvalio Austinu što "hrabro stoji uz Izrael".

03:50 Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u većim iranskim gradovima kako bi pozdravili i podržali napad na Izrael. Prosvjednici su mahali zastavama Irana i libanonskog Hezbollaha, kojeg podržava Iran.

Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael U Iranu na ulicama pozdravljali Foto: Afp

Razgovarali izraelski premijer i američki predsjednik

03:45 O najnovijoj situaciji i daljnjem razvoju događaja razgovarali su izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki predsjednik Joe Biden.

03:40 Institut za proučavanje rata objavio je da je sastav iranskog napada na Izrael vrlo sličan udarima koje izvode Rusi u Ukrajini, naime, kombinacija dronova, krstarećih i balističkih raketa optimalna je za probijanje zapadnih sustava protuzračne obrane.

03:30 Izraelska vojska je rekla da je u iranskom napadu pogođen mali broj ciljeva, uključujući IDF-ovu bazu u južnom Izraelu, koja je blaže oštećena. IDF je rekao da je većina projektila presretnuta izvan izraelskih granica i da ih je branio IDF sustav protuzračne obrane prije nego što su prešle na izraelski teritorij.

Sastat će se Vijeće sigurnosti UN-a

03:20 Izrael je zatražio od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da održi hitan sastanak kako bi osudio napad Irana. Gilad Erdan, izraelski veleposlanik u UN-u, kazao je da je lansiranje bespilotne letjelice i projektila "ozbiljna prijetnja globalnom miru i sigurnosti".

Pozvao je Vijeće sigurnosti da "upotrijebi sva sredstva za poduzimanje konkretnih mjera protiv Irana" i označi Iransku revolucionarnu gardu kao "terorističku organizaciju".

Prema diplomatu UN-a, Vijeće namjerava održati sastanak kasnije u nedjelju. Ranije je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao na trenutni prekid neprijateljstava. Rekao je da oštro osuđuje napad Irana na Izrael.

03:10 Iran je lansirao više od 200 dronova i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, objavila je izraelska vojska u nedjelju, ali zasad bez većih posljedica. Mnogi dronovi i projektili oboreni su i prije izraelskih granica, ali još uvijek pristižu, objavio je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Odgovor na napad VIDEO/FOTO Obaranje iranskih letjelica: Pogledajte kako je noćas izgledalo nebo nad Izraelom

03:00 Izraelski državni mediji citirali su višeg izraelskog vojnog dužnosnika da će doći do "značajnog odgovora" na iranski napad - unatoč pozivima Ujedinjenih naroda i Egipta da se suzdrže od odmazde.

02:40 Europska unija "snažno osuđuje" napad bespilotnim letjelicama i projektilima koji je u subotu navečer pokrenuo Iran protiv Izraela, izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell na X-u, osuđujući "eskalaciju bez presedana" i "ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti".

Ima ranjenih

02:20 Izraelska vojska i dalje presreće dolazne prijetnje. IDF je priopćio da ''angažman nije završio". Ukupno je dosad lansirano više od 200 dronova i projektila, dodaje se.

02:10 Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari izvijestio je da je tijekom napada iranske bespilotne letjelice i projektila ranjena djevojčica. Lakše je oštećen i vojni objekt. CNN je ranije javio da je ozlijeđen dječak. U ovom trenutku nije jasno je li ranije došlo do greške u komunikaciji i je li možda riječ o istom djetetu ili je već ranjeno više njih.

01:55 Sprema se obrana od novog vala dronova i raketa koji bi trebali krenuti iz Irana, objavila je izraelska nacionalna televizija pozivajući se na sigurnosnog dužnosnika.Izraelske, američke i britanske zračne snage i dalje presreću iranske dronove i rakete, a Izraelci istovremeno napadaju Damask i Latakiju u Siriji.

01:50 Desetogodišnji dječak je ozlijeđen u regiji Negev u južnom Izraelu kad ga je pogodio šrapnel projektila presretača koji je ispaljen da presretne iranski projektil, rekao je glasnogovornik izraelske službe za hitne slučajeve Magen David Adom (MDA) javlja CNN. Dječak je pretrpio ozljedu glave i bio je bez svijesti te je prevezen u bolnicu na daljnje liječenje.

SAD: Čvrsto podržavamo Izrael

01:40 Sirene za uzbunu oglasile su se rano u nedjelju i na jugu i sjeveru Izraela, osim u širem području Jeruzalama i oko Mrtvog mora. Zasad nema izvještaja da je neki od iranskih dronova pogodio cilj, javljaju agencije. Izraelski mediji tvrde da zvuci eksplozija koje su čuju iznad Izraela ukazuju na to da izraelska protuzračna obrana obara letjelice.

01:35 "Naša predanost sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih posrednika je čvrsta", poručio je američki predsjednik Joe Biden, koji je potvrdio da se sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o napadu Irana na Izrael.

Operacija Pravo obećanje

01:25 U priopćenju iranske vojske navodi se da je napad nazvan "Operacija Pravo obećanje", no ne navosi se više detalja o napad osim što su potvrdili da su iranske zračne snage lansirale desetke projektila i dronova prema određenim ciljevima u Izraelu.

01:18 Američki predsjednik Joe Biden i dalje je na sastanku sa savjetnicima za nacionalnu sigurnost prema dužnosniku iz Bijele kuće, javlja CNN.

01:10 Iranski dronovi počeli su stizati do Izraela, čuju se eksplozije i sirene. 

01:05 Jordanski zrakoplovi oborili su desetke iranskih bespilotnih letjelica, rekla su Reutersu dva regionalna sigurnosna izvora. Dronovi su presretnuti dok su letjeli preko sjevernog i središnjeg Jordana, rekli su. Izvori su potvrdili Sky Newsu da su RAF-ovi zrakoplovi uključeni u obranu Izraela.

00:50 IDF je potvrdio da su balističke rakete lansirane na Izrael te da se čuju eksplozije iznad Jeruzalema i velikih gradova na jugu i sjeveru zemlje. CNN-ovi reporteri javljaju da čuju eksplozije i da je riječ o tome da protuzračna obrana uspijeva presresti projektile.

Iran: Napad je odmazda za Damask i time se to pitanje smatra zaključenim

00:40 Iranski napad dronovima odgovor je na izraelsku agresiju na iranski konzulat u Damasku i time se ta stvar može smatrati zaključenom, objavilo je rano u nedjelju iransko veleposlanstvo pri UN-u.

"U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znantno oštriji", navodi se u objavi na društvenoj mreži X. "To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani", zaključuje se.

Pročitajte i ovo Izrael očekuje napad Napad na Izrael Amerikanci i Britanci oborili iranske dronove, Teheran zaprijetio: ''SAD mora ostati po strani''

00:30 Američka vojska oborila je iranski dron koji je krenuo prema Izraelu, rekla su tri američka dužnosnika, ali nisu otkrili koliko je bespilotnih letjelica oboreno niti točne lokacije, javlja Reuters.

CNN također citira dvojicu američkih dužnosnika koji tvrde da su njihovi sustavi protuzračne obrane na Bliskom istoku presreli iranske bespilotne letjelice, ali ni oni ne otkrivaju detalje.

00:15 Sirene su se oglasile u Izraelu, priopćile su Izraelske obrambene snage (IDF). Sirena je oglašena usred predstojećeg napada bespilotnim letjelicama i projektilima koji je pokrenuo Iran i nakon što su rakete ispaljene iz Libanona. Građanima je ranije rečeno da moraju ući u sklonište i ostati ondje najmanje 10 minuta ako se u njihovu području oglasi sirena.

00:10 Libanonska skupina Hezbolah ustvrdila je u priopćenju da su njezini militanti ispalili desetke raketa Katyusha ciljajući stožer protuzračne obrane Izraelskih obrambenih snaga (IDF) u području vojarne Kaila na Golanskoj visoravni.

U priopćenju, Hezbollah je objavio svoju potporu palestinskom narodu u Gazi i njihovom otporu protiv izraelskih napada na civilna područja. Napadu se pridružili i hutisti, koji su također lansirali nekoliko dronova prema Izraelu.

00:05 Francuska i Britanija osudile su u subotu navečer iranski napad dronovima i projektilima na Izrael, a Egipat pozvao na maksimalnu sudzdržanost.

Pročitajte i ovo Joe Biden prekinuo putovanje u SAD-u Tenzije u porastu Prve reakcije na eskalaciju na Bliskom istoku: Francuska i Britanija osudile iranski napad, Egipat poziva na suzdržanost

23:55 SAD će pokušati pomoći Izraelu da presretne sve što je moguće - ne samo one dronove i projektile koji prolaze iznad američkih brodova - unatoč tomu što je Iran obavijestio SAD da se ne treba miješati, potvrdio je viši američki dužnosnik za ABC.

SAD očekuje da će većina dronova i projektila biti presretnuta - više od 85%, ali postoji strah da će izraelski odgovor biti puno jači, osobito ako bude mrtvih.

Vjeruje se da su meta tri vojne baze, osobito ona u kojoj Izrael drži zrakoplove F-35.

23:50 I Libanon je zatvorio svoj zračni prostor dok je Iran zatvorio svoj zračni prostor za avione u režimu letenja u kojem se avionom upravlja prema vidljivom položaju horizonta, zemlje i udaljenih oblaka. Za one koji lete po instrumentima zračni prostor je otvoren.

23:45 Iran je lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izarelska televizija Channel 12.

23:35 Američka administracija procjenuje da je Iran lansirao više od 100 bespilotnih letjelica, desetke krstarećih projektila i desetke balističkih projektila, poručili su neimenovani dužnosnici. Jedan od njih je rekao kako se očekuje da će ciljevi biti ustanove izraelske vlade, a ne civilni ili vjerski objekti, javlja CNBC.

23:32 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitni sastanak izraelskog ratnog kabineta te je okupio dužnosnike u vojnom stožeru u Tel Avivu.

23:30 Sirija je stavila svoje obrambene sustave zemlja-zrak ruske proizvodnje Pancir u stanje visoke pripravnosti oko glavnog grada, Damaska i glavnih baza u slučaju izraelskih napada, javlja Reuters pozivajući se na vojne izvore.

Izrael uskoro zatvara svoj zračni prostor

23:28 Izrael će zatvoriti svoj zračni prostor od ponoći i 30 minuta po lokalnom vremenu. Bit će zatvoren za međunarodne i domaće letove, priopćilo je izraelsko Ministarstvo prometa.

23:25 "Ovaj zlonamjerni režim svojim je pogreškama dodao još jednu pogrešku napadom na iranski konzulat u Siriji. Konzulati i veleposlanstva u bilo kojoj zemlji u kojoj postoje smatraju se tlom zemlje kojoj veleposlanstvo pripada. Napad na naš konzulat je kao napad na naše tlo... Zlonamjerni režim je u ovom slučaju napravio pogrešan potez. To treba kazniti, i bit će kažnjeni", poručio je vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Khamenei.

23:11''Zajedno s našim partnerima, IDF djeluje punom snagom u obrani države Izrael i naroda Izraela. Ovo je misija koju smo odlučni i spremni ispuniti'', poručio je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

Iran potvrdio da je pokrenuo napad na Izrael

23:00 Iran je lansirao projektile na Izrael, objavila je Revolucionarna garda,elitna postrojba iranske vojske. U izjavi koju su citirali državni mediji, ogranak iranskih oružanih snaga rekao je da je gađao određena mjesta u Izraelu desecima bespilotnih letjelica i projektila, javlja Sky News.

U izjavi se navodi da je napad pokrenut kao odgovor na "brojne zločine zlog cionističkog režima, uključujući napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstva u Damasku".

22:50 Dronovi bi do Izraela mogli doći oko jedan sat po našem vremenu, ali moguće je da to bude i ranije, piše Sky News.

Izraelski premijer: Spremni smo na svaki scenarij

22:45 ''Posljednjih godina, a posebno posljednjih tjedana, Izrael se priprema za izravan napad Irana. Naši su obrambeni sustavi raspoređeni - spremni smo na svaki scenarij, i obrambeni i napadački. Država Izrael je jaka. IDF je jak. Javnost je jaka'', poručio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u obraćanju javnosti.

Poručio je Teheranu. ''Tko god naudi nama, mi ćemo naštetiti njima. Zaštitit ćemo se od svake prijetnje i to ćemo činiti postojano i odlučno."

22:43 Američki predsjednik Joe Biden dobiva redovito ažurirane informacije o napadu dronovima koji je pokrenuo Iran, priopćila je Bijela kuća.

22:40 Nekoliko dronova viđeno je kako lete iz smjera Irana iznad iračke pokrajine Sulajmanijah, rekla su Reutersu u subotu tri sigurnosna izvora.

22:35 Izraelski Channel 12 TV izvijestio je da je Iran lansirao desetke bespilotnih letjelica na mete u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima.

Jordan proglasio izvanredno stanje

Stručnjak s kojim je televizija razgovarala, umirovljeni general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih.

22:20 Zbog straha od iranskog napada na Izrael, Jordan i Irak su u subotu navečer zatvorili svoj zračni prostor, javlja Sky News. Jordan je uz to proglasio izvanredno stanje i priopćio da će oboriti svaku letjelicu u svom zračnom prostoru.

22:14 Deseci dronova poletjeli su iz Irana prema Izraelu u subotu navečer, dok se Izrael pripremao za obranu od očekivanog iranskog napada, potvrdio je u subotu navečer glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari, javlja Jerusalem Post.

Pročitajte i ovo Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice''

Napad Irana na Izrael je pitanje trenutka

22:00 Teheran je ranije obećao osvetu za izraelski napad na kompleks iranskog veleposlanstva prošlog tjedna u Damasku u kojem je ubijen viši zapovjednik u prekomorskim jedinicama Kuds iranske Revolucionarne garde i šest drugih časnika.

21:55 "Posljednjih dana ojačali smo naše obrambene i ofenzivne redove i odlučni smo poduzeti sve potrebne mjere za obranu građana Države Izrael", rekao je ranije ministar obrane Yoav Gallant, dodavši da pažljivo prate planirani napad Irana.

Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Izraelski ministar obrane Yoav Gallant Foto: Afp

Dodao je da su unaprijedili svoje sposobnosti na kopnu, moru i u zraku te u obavještajnoj upravi zajedno s partnerima, predvođenim Sjedinjenim Državama. Prozvao je Iran terorističkom državom i poručio javnosti da se pridržava izdanih uputa.

Pročitajte i ovo Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga"

Izrael izdao upute građanima

21:45 Izraelske oružane snage su u punoj pripravnosti i izdale su upute za javnost zbog straha od iranskog napada.

Objavljujući upute na brifingu koji je prenosila televizija, vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da su deseci borbenih zrakoplova u zraku u stanju pripravnosti.

21:40 Školska nastava i druge obrazovne aktivnosti otkazuju se, kao i kampovi i organizirani izleti od nedjelje nadalje, rekao je novinarima Hagari. Nedjelja označava početak dvotjednih školskih praznika za židovski praznik Pashu.

21:39 Vojne napetosti na Bliskom istoku rastu nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskom glavnom gradu Damasku početkom travnja, u kojem su ubijena dva brigadna generala. Iransko državno vodstvo zaprijetilo je osvetom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

21:38 Američki predsjednik Joe Biden je rano prekinuo svoje putovanje u Delaware gdje je trebao ostati za vikend, rekla je Bijela kuća u subotu, kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku.

21:35 Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz odgodio je posjet Austriji i Mađarskoj planiran za nedjelju.

Njegov ured objavio je u subotu navečer da je putovanje, tijekom kojeg se Katz planirao susresti sa svojim kolegama u obje zemlje i, među ostalima, austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i mađarskim predsjednikom Tamásom Sulyokom, odgođeno "do daljnjega".

21:30 Rat u Gazi između Izraela i Hamasa, koji traje već sedmi mjesec, povećao je napetosti u regiji i proširio se na frontove s Libanonom i Sirijom. Islamska Republika Iran neprijatelj je Izraela i saveznik Hamasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene