Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na Izrael

Amerikanci i Britanci oborili iranske dronove, Teheran zaprijetio: ''SAD mora ostati po strani''

Izrael očekuje napad
Izrael očekuje napad Foto: Screenshot
Zaoštrena situacija na Bliskom istoku ušla je u novu fazu napadom koji je Iran pokrenuo na Izrael.

Izvan izraelskog zračnog prostora oboreno je oko stotinu iranskih dronova, objavla je vojna radiostanica izraelski Galatz. 

Američka vojska oborila je iranski dron koji je krenuo prema Izraelu, rekla su tri američka dužnosnika, ali nisu otkrili koliko je bespilotnih letjelica oboreno niti točne lokacije, javlja Reuters.

Oglasio se Iran i poručio: "To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani.''

Iranski napad dronovima odgovor je na izraelsku agresiju na iranski konzulat u Damasku i time se ta stvar može smatrati zaključenom, objavilo je rano u nedjelju iransko veleposlanstvo pri UN-u.

"U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znantno oštriji", navodi se u objavi na društvenoj mreži X i dodaje: "To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani", zaključuje se.

  Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Napad VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje

Iran je obećao odmazdu za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku 1. travnja u kojem je ubijeno sedam časnika revolucionarne garde, uključujući dva viša zapovjednika. Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad.

Iran je u subotu navečer lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izarelska televizija Channel 12.

U tome su sudjelovali britanski i američki zrakoplovi, dodala je ista televizija.

Iranska državna televizija objavila je kasno u subotu da je Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike Irana, pokrenula "velik" napad "dronovima i projektilima" prema Izraelu.

Navodi se da je to "odgovor na brojne zločine koje je počinio cionistički režim, uključujući napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstvo u Damasku".

Iranski čelnik, ajatolah Ali Hamenei u subotu je navečer objavio na društvenoj mreži X da će "Izrael biti kažnjen".

Napadu se pridružili Hezbolah i hutisti, koji su također lansirali nekoliko dronova prema Izraelu.

  Pročitajte i ovo Joe Biden prekinuo putovanje u SAD-u Tenzije u porastu Prve reakcije na eskalaciju na Bliskom istoku: Francuska i Britanija osudile iranski napad, Egipat poziva na suzdržanost

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari nešto je ranije objavio da deseci iranskih dronova lete prema Izraelu preko iračkog zračnog prostora. 

Neposredno prije ove objave, izraelski premijer Benjamin Netanyahu uvjeravao je da se njegova zemlja pripremila za "mogućnost izravnog napada iz Irana" i da je "spremna suočiti se sa svakim scenarijem", a nakon nje okupio je svoj ratni kabinet na sigurnoj lokaciji u Tel Avivu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene