Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRAMA U BRUXELLESU

Ivana Petrović o proširenju Europske unije: "Pitali smo premijera kako se udovoljilo Orbanu?"

U Bruxellesu se održava dvodnevni sastanak Europskog vijeća, a ondje ga prati reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

U Bruxellesu se održava dvodnevni sastanak Europskog vijeća. Očekivalo se da će se najburnije rasprave voditi oko proširenja Europske unije i rebalansa proračuna, a dogovor oko jedne stvari već je postignut.

"Europska unija odlučila je da će otvoriti pregovore s Ukrajinom i Moldavijom te da se Gruziji dodjeljuje status kandidata. Europsko vijeće podržava otvaranje pregovora i s Bosnom i Hercegovinom, ali kada se ispune još neki kriteriji. Premijer Andrej Plenković smatra da bi se to moglo dogoditi u ožujku i da je ovo sada maksimum koji se mogao dobiti", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, koja prati samit u Bruxellesu.

"Viktor Orban još u četvrtak ujutro govorio je da će blokirati Ukrajinu i da o proširenju Europska komisija treba odlučivati nakon održavanja izbora za Europski parlament. Pitali smo premijera kako se udovoljilo Orbanu i on nam je rekao da je mađarski premijer prije glasanja izašao iz prostorije. Ni sama ne znam kako bih to rastumačila, ali treba vidjeti što o tome kaže Lisabonski sporazum. Uglavnom, odluku o proširenju donijelo je 26 zemalja članica i bit će zanimljivo vidjeti što će Orban reći", dodala je.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) SDP traži raspuštanje Sabora Arsen Bauk za Dnevnik Nove TV o aferi Mreža: "Kamo Plenković mora otići kad je pogriješio? U vrtić valjda ili u jaslice?"

Petrović je komentirala i planove rebalansa proračuna Europske unije.

"O tome će se raspravljati do dugo u noć, a sigurno i tijekom petka. Premijer Plenković kaže da su se stavovi o tome počeli približavati. Problem je u tome što proračun koji je donesen za razdoblje od 2021. do 2027. nije predvidio napad na Ukrajinu", objasnila je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene