Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Što pobjeda Macrona znači za Europsku uniju u jeku rata u Ukrajini? "Tim je potezom poslao snažnu poruku - ja sam lider"

Što pobjeda Emmanuela Macrona znači za Europsku uniju i Francusku? Više o izborima u Francuskoj analizirala je reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Nakon pobjede Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima mnogi su na ulicama Pariza i Lyona pokazali svoje nezadovoljstvo. Reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović iz Pariza javlja da su se neredi do ponedjeljka smirili. "Bili su očekivani, ako uzmemo kulturu francuskog društva i kontekst ovih izbora. Na ulicu je izašao nemali broj birača Marine Le Pen i onih koji su nezadovoljni kandidatima", rekla je Petrović. 

Macron je u, dodaje Petrović, dosta snažnom govoru rekao da mu vlast nisu donijeli njegovi birači, nego glasači drugih stranaka - koji su samo htjeli da ne pobjedi Le Pen, koja je rekla da će Macron uništiti Francusku.

"Ona već sprema liste za sljedeće parlamentarne izbore, koji će biti za nekoliko tjedana", ističe Petrović i dodaje da uz nju ide i Jean-Luc Melenchon.

Macron nije, kako kaže Petrović, reformirao monarhistički izborni sustav koji je vezan uz predsjednika i predsjedničke izbore kako je obećaom. Može se dogoditi da predsjednik vlade bude iz opozicije, a tada će Macron morati ući u duboke kompromise - osim u vanjskoj politici i vojsci, koje ostaju u rukama predsjednika.

Dodala je da je "Macron dijete sreće" jer ga je Le Pen izbacila u prvom i drugom krugu. Jedan posto je presudio između Le Pen i Melanchona, koji bi, smatra Petrović, Macronu bio puno ozbiljniji protivnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon izborne pobjede Milanović uputio čestitku Macronu: Spomenuo NATO i EU

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi stari predsjednik Putin Macronu poslao telegram: Kremlj objavio što mu je napisao

"Morat će ispuniti obećanja koja nije u prvom mandatu. Kažu da se premalo govori o ekologiji", napominje Petrović iz razgovora s Francuzima i dodaje da je svirala himna Europske unije kada je Macron sa suprugom ulazio u svoj stožer. "Time je poslao snažnu poruku - ja sam lider Europske unije", istaknula je Petrović.

"Za Europsku uniju je to jako dobro, on je veliki eurocentrik. Zagovara ekonomsku i vojnu neovisnost Europske unije. Rekao je da Europska unija mora sebe pozicionirati i kontaktirati s Moskvom i tako zauzeti vlastitu diplomatsku poziciju kako bi se rat u Ukrajini završio", zaključila je Petrović. 

Više o izborima u Francuskoj pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene