455529
455529
455529
455529
455529

Italija ne prestaje podrhtavati: Zabilježeno čak 7 potresa u sat i pol!

Najsnažniji potres u utorak ujutro, onaj magnitude 4.9, tresao je kuće udaljene tridesetak kilometara.

 
 
 
 
Najsnažniji potres u utorak ujutro tresao je kuće udaljene tridesetak kilometara (FOTO: http://www.emsc-csem.org)
Najsnažniji potres u utorak ujutro tresao je kuće udaljene tridesetak kilometara (FOTO: http://www.emsc-csem.org)

Baš kao što je to u nedjelju istaknuo Gianluca Valensise, seizmolog na talijanskom Nacionalnom institutu za geofiziku i vulkanologiju, teško je reći kada će tlo u Italiji prestati podrhtavati.

Stranica European Mediterranean Seismological Centre bilježi da je u utorak u središtu Italije došlo do čak sedam novih potresa unutar samo sat i pol, s time da je onaj najsnažniji bio magnitude 4.9.

Trajao je osam sekundi, a svjedoci tvrde da su im se kuće tresle unatoč tome što su se nalazili i više od 30 kilometara udaljeni od epicentra (Pieve Torina).

''Potres jačine 6 i više stupnjeva stvara podrhtavanja koja su raspodijeljena diljem susjednih rasjednih linija i mogu uzrokovati njihovo lomljenje. Proces se može nastaviti unedogled", napomenuo je Valensise, čije riječi ne djeluju nimalo utješno za sve koji ovih dana žive u strahu.

A prisilno raseljenih je u ovom trenutku čak 15 tisuća, s time da u civilnoj zaštiti očekuju da će broj narednih dana još rasti.

Podsjetimo, taj isti središnji dio Italije u nedjelju je pogodio potres jačine 6.5 stupnjeva, a geofizički odsjek PMF-a u Zagrebu objavio je da se osjetio i u većem dijelu Hrvatske, poglavito u obalnom dijelu zemlje i na višim katovima zgrada.

Uslijedio je kao nastavak pojačane seizmičke aktivnosti koja je započela u kolovozu ove godine u području Amatrice-Norcia (tada je poginulo 298 ljudi, op.a.), te je ocijenjeno da samo pukim čudim nitko nije smrtno stradao.

Spomenuti je potres u nekim područjima pomaknuo tlo do 70 centimetara, a satelitske snimke su pokazale da je promijenio krajolik površine preko 130 četvornih kilometara.

Nakon potresa dogodilo se još 1100 udara, uključujući 19 potresa magnitude između četiri i pet stupnjeva te 240 magnitude između tri i četiri stupnja, objavio je Nacionalni zavod za geofiziku i vulkanologiju.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se