455367
455367
455367
455367
455367

Vodeći talijanski seizmolog nije dao nimalo utješnu prognozu za središnju Italiju po pitanju potresa

  • , 30.10.2016., 17:31
  • Autor:
  • komentara

Potresi koji su potresli središnju Italiju tijekom posljednja dva mjeseca mogli bi nastaviti s uništavanjem u maniri domino efekta. Jedan veliki potres samo bi mogao ''poticati'' druge potrese, upozorio je jedan od vodećih seizmologa, objavio je Reuters.

 
 
 
 
Razorni potresi zadesili ponovno Italiju (Foto: AFP)
Razorni potresi zadesili ponovno Italiju (Foto: AFP)

Potres jačine 6,6 koji je jutros pogodio središnju Italiju, nakon kojih je uslijedilo više desetaka novih umjerenih i snažnih podrhtavanja, samo je nastavak potresa koji tresu Italiju posljednja dva mjeseca. Italija je inače među seizmički najaktivnijih zemljama od 1980., piše Reuters.

Gianluca Valensise, seizmolog na talijanskom Nacionalnom institutu za geofiziku i vulkanologiju, Reutersu je rekao da postoji ''geodinamička povezanost'' između smrtonosnog potresa u kolovozu i svih koji su uslijedili.

Talijanskim Apeninima koji se protežu od regije Liguria na sjeverozapadu pa sve do Sicilije, otoka na jugu, dominira lanac rasjedne linije u zemljinoj kori, a svaka je u prosjeku dugačka od 10 do 20 kilometara.

''Potres jačine 6 i više stupnjeva stvara podrhtavanja koja su raspodijeljena diljem susjednih rasjednih linija i mogu uzrokovati njihovo lomljenje'', rekao je Valensis.

''Ovaj proces može se nastaviti u nedogled, s jednim potresom koji budi sestrinsku rasjednu liniju u domino efektu koji se može osjetiti na stotinama kilometara'', dodaje Valensis.

Italija je, tvrdi on, vidjela nešto što podsjeća na niz potresa u Calabriji, na jugu Italije 1783. godine, kada se ondje dogodilo pet velikih potresa jačine 6,5 u manje od dva mjeseca.

Nedavno, u okolici Assisija u središnjoj Italiji 1997. dogodila su se tri potresa. Prvi je bio jačine 6,4. Pri tome je poginulo 11 osoba. Sljedećeg dana dogodio se još jedan, a treći 20 dana kasnije. U međuvremenu to su područje tresli manji potresi.

''Taj je niz bio sličan ovome što viđamo sada, samo što su ovi još jači'', kaže Valensise.

Posljedična podrhtavanja današnjeg potresa, procjenjuje on, događat će se sljedećih nekoliko tjedana, ali nije moguće reći hoće li tijekom tog razdoblja biti još snažnih potresa.

Rizik je da, s rasjednim linijama na sjeverozapadu i jugoistoku središnjeg dijela Italije, koje su se nedavno pomicale, ''ako proces distribucije podrhtavanja pronađe druge rasjedne linije u blizini razine rupture, mogli bi se aktivirati u sljedećim danima i tjednima'', zaključuje Valensise.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se